Ga naar hoofdinhoud

Wat als heel je leven wordt overschaduwd?

Simone Foekens met boek Geef me de moedKarel en Jantine staan aan de vooravond van hun pensioen. Terwijl Jantine geniet van hun kleinkinderen en uitkijkt naar meer tijd samen, voelt Karel zich vaak gesloopt. Hij heeft een chronische ziekte, sarcoïdose. Zelf vindt hij dit al lastig om mee om te gaan, maar Jantine heeft het er zo mogelijk nóg moeilijker mee.

De single Corné lijdt aan dezelfde ziekte. Hij vraagt zich af of hij het in zijn situatie wel kan maken om een relatie aan te gaan. Als hij dan toch verliefd wordt, en het is wederzijds, wordt hij gedwongen om zijn overtuigingen te herzien.

Simone Foekens laat in Geef me de moed eerlijk en realistisch zien hoe het is om te leven met een chronische ziekte, niet alleen voor degene die eraan lijdt, maar ook voor naasten. Deze roman over hoop en liefde zet je aan het denken en laat je niet meer los.

De titel van Geef me de moed is ontleend aan de volgende spreuk:

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.

Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.

Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.

– Franciscus van Assisi

In november 2019 is Simone begonnen aan Geef me de moed, waarin Karel en Corné te kampen hebben met sarcoïdose en vooral met een van de voornaamste symptomen: (ernstige) chronische vermoeidheid. ‘Niet alleen komt dit niet te onderschatten symptoom voor bij veel ernstige/chronische ziekten, maar horen we ook steeds meer dat het een langdurig restverschijnsel van corona kan zijn. Anderhalf jaar geleden had ik niet kunnen bedenken hoe actueel dit thema nu zou zijn. Ik hoop dat iedereen die hiermee te maken heeft er een weg in mag vinden,’ zegt Simone.

Het boek is verschenen op 26 mei 2021 via Uitgeverij Zomer & Keuning.

ISBN: 9789020540215

 

Scroll naar boven