Skip to content

Prednison is de standaardbehandeling (eerstelijns behandeling) voor longsarcoïdose. Helaas kan prednison ook vervelende bijwerkingen geven. Methotrexaat wordt nu voorgeschreven als patiënten geen prednison kunnen gebruiken of veel last hebben van de bijwerkingen van prednison (tweedelijns behandeling). De verwachting van de onderzoekers is dat methotrexaat mogelijk net zo goed werkt als prednison voor de eerstelijnsbehandeling van longsarcoïdose, maar met minder bijwerkingen. In de Predmeth-studie willen zij uitzoeken hoe werkzaam en veilig het geneesmiddel methotrexaat is in vergelijking met prednison.

Biomarkers

Daarnaast willen wij onderzoek doen naar biomarkers in het bloed. Biomarkers zijn lichaamsstoffen die iets kunnen zeggen over de ziekte en over de effecten van de behandeling. Hiermee willen zij bestuderen of het in de toekomst mogelijk is om te voorspellen hoe mensen zullen reageren op behandeling. Verder hopen wij meer te weten te komen over de ziekte en over nieuwe behandelmogelijkheden. De eerste resultaten van het onderzoek worden begin 2023 verwacht.

Deelnemen aan de studie

Patiënten met longsarcoïdose die voor het eerst behandeling gaan krijgen kunnen gescreend worden voor deelname aan dit onderzoek. Wil jij ook deelnemen? Informeer ernaar bij je longarts.

Patiënten met sarcoïdose die behandeld worden hebben frequent controles in het ziekenhuis. Tijdens de studie hebben zijn er zes afspraken in het ziekenhuis gedurende twee jaar. Dit is één extra afspraak ten opzichte van de mensen die niet in de studie deelnemen (afspraak op 4 weken). Een controle afspraak in het ziekenhuis bestaat uit: een gesprek met een longarts, lichamelijk onderzoek, bloedafname en longfunctie onderzoek.

Gedurende de eerste 6 maanden vragen we aan patiënten om thuis wekelijks hun longfunctie te blazen en bijwerkingen bij te houden in een beveiligde app. Hoe het thuis meten van de longfunctie gaat kun je bekijken in dit filmpje. Daarnaast zullen voorafgaand aan de poliklinische afspraken uitgebreidere vragenlijsten met vragen over kwaliteit van leven verstuurd worden.

Deelnemende locaties Predmeth studie
Het aantal ziekenhuizen dat deelneemt aan deze studie groeit

 

Meer informatie en de actuele stand van zaken over deze studie vind je op: www.predmeth.nl

Back To Top