Skip to content

Laatst geupdate op 3 augustus, 2020

In korte tijd heeft Covid-19 (Corona) wereldwijd toegeslagen en het leven veranderd. Het heeft tot veel onzekerheden en veel vragen geleid. In zijn algemeenheid, maar zeker ook specifiek over sarcoïdose.

  • Hoe vaak komt Covid-19 voor bij sarcoïdosepatiënten?
  • Hebben mensen met sarcoïdose een hoger risico op het krijgen van Covid-19?
  • Hebben sarcoïdosepatiënten die prednison of andere immunosuppressiva (geneesmiddelen die het immuunsysteem remmen) gebruiken een hoger risico op Covid-19?
  • Als een sarcoïdosepatiënt besmet raakt, heeft Covid-19 dan een ernstiger beloop?
  • Beschermt het gebruik van hydroxychloroquine een sarcoïdosepatiënt tegen Covid-19?
  • Heeft geslacht, ras, gewicht of leeftijd invloed op het risico of de uitkomst van Covid-19 bij mensen met sarcoïdose?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden zijn de Foundation Sarcoidosis Research (FSR) en de Universiteit van Cincinnati met als hoofdonderzoeker prof. Robert Baughman een vragenlijst onder sarcoïdosepatiënten gestart in Amerika.

Om hierover ook een indruk te krijgen in de rest van de wereld zijn diverse landen benaderd om deze vragenlijst te vertalen en uit te zetten. De Nederlandstalige vragenlijst is, op verzoek van de Amerikaanse initiatiefnemers, verspreid door de ild care foundation in samenwerking met Sarcoidose.nl.

De eerste ronde van de vragenlijst is nu afgerond en de resultaten worden verwerkt. We verwachten binnenkort een tweede ronde met dezelfde vragenlijst. Mogen we dan ook weer op je rekenen?

Back To Top