Ga naar hoofdinhoud

Laatst geupdate op 11 mei, 2023

Het aantal besmettingen met het Coronavirus in Nederland loopt op. Gezien de huidige stand van zaken heeft Sarcoidose.nl in elk geval tot en met 01 september al haar bijeenkomsten geannuleerd.

Wat betekent het Coronavirus voor mensen met sarcoïdose? We legden die vraag voor aan een aantal longartsen in onze AdviesRaad. Zij zijn werkzaam in de sarcoïdose expertisecentra en geven aan dat zij de ontwikkelingen (zoals in elk ziekenhuis in Nederland) op de voet volgen via de site van het RIVM.

Moeten mensen met sarcoïdose extra maatregelen nemen om besmetting te voorkomen?

De algemene adviezen die het RIVM geeft gelden ook voor mensen met sarcoïdose, dat is dus niet anders dan voor andere patiënten. Het voorkomen van het oplopen van het virus blijft het belangrijkst. Duidelijke informatie daarover lees je op thuisarts.nl.

Ben ik door mijn sarcoïdose extra vatbaar voor het Coronavirus?

Over het algemeen neemt de kans op besmetting niet toe bij sarcoïdosepatiënten, maar virusinfecties (dus ook een gewone griep) kunnen wel langer en heftiger verlopen bij gebruik van medicatie die het immuunsysteem afremt.

Is het Coronavirus voor elke sarcoïdosepatiënt gevaarlijk?

Dat is een lastige vraag omdat dit om individueel maatwerk gaat. We weten nog niet voldoende over Corona om in zijn algemeenheid iets te kunnen zeggen over de kwetsbaarheid van mensen met sarcoïdose. Wat we verwachten is dat mensen met medicatie die het immuunsysteem afremt inderdaad gevoeliger zij voor corona en dan met name in de eerste fase van de behandeling omdat dan het virus zich sneller kan vermenigvuldigen. Of deze mensen in een later stadium van de behandeling eventueel beschermd zouden kunnen zijn tegen de longontstekingen die door Corona veroorzaakt kunnen worden is niet duidelijk.

Er zijn wat aanwijzingen dat plaquenil (hydroxychloroquine) mogelijk een gunstige werking heeft op het corona virus, maar dit is nog niet goed aangetoond. Of mensen met de sarcoïdose zonder veel orgaanbetrokkenheid en zonder medicatie ook een verhoogd risico lopen weten we niet.

Bij welke klachten moet ik aan de bel trekken?

Ook hier is dat niet anders dan bij andere mensen:

  • Je hebt klachten als: koorts (38 ° of hoger), hoesten, benauwdheid, kortademigheid.

én

  • Je bent in een risicogebied geweest of hebt contact gehad met een persoon die positief getest is op Corona.

Bel dan je huisarts om te overleggen welke vervolgstappen nodig zijn. De huisarts is degene die de triage verricht en bij twijfel ook gewoon overlegt met je specialist. Op die manier kunnen de medisch specialisten zich zoveel mogelijk richten op hun werkzaamheden die in de ziekenhuizen nu enorm hard nodig zijn voor de opgenomen patiënten.

Hoe zit het met mijn controleafspraken in het ziekenhuis?

De ziekenhuizen stellen nu alle zorg uit die kan wachten, daardoor worden bijna alle poliafspraken omgezet in telefonische afspraken.  Eerder geplande onderzoeken worden uitgesteld.

Ook het Longfonds sprak over het Coronavirus met longarts Menno van der Eerden: Dat interview lees je hier.

Back To Top