Ga naar hoofdinhoud

In 2018 heeft Sarcoidose.nl, vanwege haar 40-jarig bestaan, een onderzoek gefinancierd voor € 40.000. Onze leden hebben toen gekozen voor de TIRED- Studie.

De term TIRED staat voor ‘Trial of a web-based psychological Intervention to REDuce stress and fatigue in patients with sarcoidosis’. In het Nederlands, Onderzoek naar online psychologische interventie ter vermindering van stress en vermoeidheid bij sarcoïdosepatiënten. Het onderzoek is uitgevoerd in het St. Antoniusziekenhuis en het Erasmus MC, maar ook andere ziekenhuizen hebben eraan meegewerkt.

Het onderzoek is uitgevoerd als een gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep; een zogenaamde randomised controlled trail (RCT). Dat wil zeggen dat de deelnemers willekeurig worden verspreid over twee groepen waarbij externe factoren zoveel mogelijk evenredig verdeeld worden. De online therapie die een deel van de deelnemers gevolgd hebben is een Web-based mindfulness-based cognitive therapy, (eMBCT) een gedragstherapie die gebaseerd is op mindfulness die men online kon volgen onder begeleiding van een psycholoog.

Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in The Lancet, een zeer gerenommeerd medisch tijdschrift. In de publicatie staat als samenvatting dat het onderzoek heeft aangetoond dat de 12 weken durende online therapie de sarcoïdose-geassocieerde vermoeidheid verbeterde. De onderzoekers concluderen daarom dat eMCBT een effectieve behandeling is voor vermoeidheid bij patiënten met sarcoïdose.

Lees het gepubliceerde artikel hier. (Engelstalig)

Lees ook de ervaring van Hans, een sarcoïdosepatiënt uit Zeeland, die de eMBCT heeft gevolgd. (Engelstalig)

 

Scroll naar boven