skip to Main Content

UWV verbetert beoordeling sarcoïdose

« Terug naar artikel

UWV verbetert beoordeling sarcoïdose

Afgelopen voorjaar zond De Monitor (KRO-NCRV) een aflevering uit over UWV beoordelingen onder andere bij mensen met sarcoïdose. Naar voren kwam daarin dat (de impact van) sarcoïdose vaak wordt onderschat en meestal als longziekte (al dan niet met een schepje vermoeidheid er bovenop) wordt beoordeeld.

De uitzending, waarin ook prof. dr. Marjolein Drent, aan het woord kwam over sarcoïdose, heeft veel losgemaakt bij onze leden. De conclusie van de uitzending was dat er bij de verzekeringsartsen behoefte is aan meer kennis over sarcoïdose en een richtlijn voor de beoordeling van de belastbaarheid van mensen met sarcoïdose. Deze conclusie heeft nu een vervolg gekregen.

Op 14 september publiceerde het UWV het nieuws dat het zij, met experts van het ILD expertisecentrum (St. Antoniusziekenhuis, Nieuwegein), nu de sarcoïdoserichtlijn voor verzekeringsartsen aan het ontwikkelen zijn. Ook komen er masterclasses voor de artsen waarin onder meer behandelmethoden en de belastbaarheid van de patiënt aan bod komen.

Lees het hele persbericht van het UWV hier, en het bericht op de site van de Monitor (KRO/NCRV) hier.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Geachte redactie,
  Ik wil graag reageren op uw artikel over het UWV in de Sarcoscoop van december.
  Ik ben 59 jaar en sinds 1 december ben ik twee jaar ziek. Gealarmeerd door de uitzending van Monitor, artikelen in uw blad en de inleiding van mr. DeSloover op de ledenvergadering in mei, ging ik samen met mijn echtgenote in oktober naar de keuringarts in Leeuwarden. (Samen met Hengelo de strengste keuringsartsen, volgens Monitor) Door alle informatie hadden we geen goed gevoel bij dit bezoek. Bang dat we alles moesten uitleggen en dat er geen begrip zou zijn over de aandoening. Mijn openingsvraag aan de arts was “Kent u de ziekte?”. “Ik ben toch arts”? reageerde zij enigszins verbolgen. Zij was wel degelijk op de hoogte van de belemmeringen bij Sarcoïdose. Ik hoefde niet in de verdediging.
  Enkele weken later volgde het gesprek met de arbeidsdeskundige. Ook hier alle begrip. Ik ben vooralsnog voor 83% afgekeurd en ontvang nu een wga uitkering. In maart/april stopt mijn proefbehandeling met MTX. Indien dit onverhoopt niet het gewenste resultaat geeft, acht de arbeidsdeskundige een IVA uitkering zelfs mogelijk.
  Kortom, ik kan niet anders tevreden zijn over de beoordeling van, en de behandeling door de mensen van het UWV.
  Wellicht is dit ten gevolge van de toelichting van prof.dr.Drent en de nieuwe richtlijnen.
  Ben benieuwd of er meerdere positieve reacties zijn.
  met vriendelijke groet,
  Gerbrant Westra
  Kollum

  1. Beste Hr. Westra,

   Dan voor uw heldere en positieve bijdrage. Mooi om te zien dat U de materie goed heeft gevolgd, en gezien het resultaat waarschijnlijk voordeel heeft van de acties van de Monitor en Prof. Drent. Dat kan natuurlijk niet onomstotelijk worden bewezen, maar het heeft er alle schijn van.
   Ook ik persoonlijk heb een goede ervaring tijdens mijn beroepsprocedure opgedaan, nadat mijn bezwaar ongegrond werd verklaard. Ook dit zou zomaar eens het resultaat van al deze acties geweest kunnen zijn omdat de prognose redelijk hopeloos leek (kantoor Eindhoven, ook zo’n lekkere).

   Helaas is het echter nog lang niet overal een gegeven dat een verzekeringsarts kennis, laat staan verstand heeft van sarcoïdose in al haar vormen, en de in veel gevallen invaliderende gevolgen daarvan. Mr. Desloover heeft zeer helder geschetst wat de tot nu to gehanteerde regelingen zijn, met alle vervelende gevolgen van dien; als arbeidsjurist heeft hij dagelijks te maken met de minder goed verlopende zaken.

   Laten we met zijn allen blij zijn dat we (de Monitor, ILD-care en de SBN) toch een en ander in beweging hebben kunnen zetten, en wel de goede richting in. Maar het werk is nog lang niet klaar; we zijn nog maar net begonnen!

   Groet,
   Rob van Jaarsveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top