Skip to content

Laatst geupdate op 2 juli, 2020

Enkele tientallen vrijwilligers zetten zich al jaren in voor de ruim tweeduizend leden van Sarcoidose.nl. Wat motiveert ze om dit te doen? En wat levert het vrijwilligerswerk ze op? Janneke en Marco vertellen over hun vrijwilligerswerk bij Sarcoidose.nl en hun beweegredenen, verwachtingen en ervaringen.

“Het begint er natuurlijk mee dat je overtuigd bent van het belang van de organisatie”, zegt Janneke Visser, sinds 2011 vrijwilliger bij Sarcoidose.nl. “Toen mijn man sarcoïdose kreeg, waren we ontzettend blij dat we ergens terecht konden om antwoorden op onze vragen te krijgen. Ook was het enorm waardevol om in contact te komen met mensen die hetzelfde meemaakten als wij. Ik ben daarnaast honderd procent overtuigd van de noodzaak om de kwaliteit van leven van sarcoïdose-patiënten te verbeteren en te zorgen voor betere informatievoorziening. Dus toen ik de mogelijkheid had om als vrijwilliger bij Sarcoidose.nl mijn steentje bij te dragen en ook anderen te helpen, heb ik daar meteen gebruik van gemaakt.”

Marco Rooze: “Voor mij geldt precies hetzelfde. Toen ik de diagnose kreeg, had ik nog nooit van sarcoïdose gehoord. Ik wist niet wat me overkwam en dat voelde heel alleen. Dankzij Sarcoidose.nl kon ik het veel sneller een plek geven en mensen ontmoeten die precies wisten wat ik doormaakte. Dat heeft me ontzettend geholpen. Ik vind het heel belangrijk dat ook degene die vandaag een diagnose krijgt bij de vereniging terecht kan.”

Maar hoewel Janneke het dankbaar werk vindt om iets voor anderen te doen, is dat niet het enige aspect waar zij voldoening uit haalt. “In het begin doe je het met je motivatie, die je meestal wordt ingegeven door persoonlijke ervaringen. Maar je ontwikkelt je al snel op allerlei gebieden: omdat je tal van bijzondere mensen binnen en buiten de vereniging ontmoet, omdat je meer en meer persoonlijke verhalen te horen krijgt en omdat je van alles leert tijdens de cursussen en trainingen die je krijgt aangeboden. Daardoor heb ik me zowel professioneel als persoonlijk verder kunnen ontwikkelen. Dat vind ik een enorme verrijking van m’n leven.”

Marco: “Toen ik gevraagd werd als vrijwilliger, vond ik dat wel spannend, omdat ik niet zo goed wist hoeveel energie ik erin zou kunnen steken en wat ik bij kon dragen. Uiteindelijk waren die zorgen volkomen onnodig: samen met de vrijwilligerscoördinator kwamen we er al snel achter dat ik contact met medepatiënten erg leuk vind. Daarom ben ik nu vier tot acht uur per maand actief als contactpersoon en dat gaat heel goed: het levert me eigenlijk vooral energie op.”

Twijfel niet te lang over vrijwilligerswerk, maar ga het gewoon proberen, zegt Janneke. “Je komt al heel ver als je gewoon je verstand en ervaringskennis gebruikt. Maar er is in een vrijwilligersfunctie bij Sarcoidose.nl ook ruimte om te ontdekken waar je goed in bent. Daar heb je heel veel aan. Je staat er versteld van hoe snel je binnen de vereniging als vrijwilliger je draai kunt vinden.”

Het is dan ook heel fijn om onderdeel te zijn van een team, zegt Marco. “We hebben niet alleen een gezamenlijk doel, maar ook veel vergelijkbare ervaringen. Een medische aandoening is toch een kwetsbaar onderwerp, maar we zijn er naar elkaar toe al vrij snel erg open over. Zo leer je elkaar al direct goed kennen en ontstaat in korte tijd een sterke band. Iedere bijeenkomst voelt daardoor toch een beetje als thuiskomen.”

 

Wil jij iets kunnen betekenen voor anderen? Wil jij helpen om onze organisatie nog breder en sterker te maken? Wat je talenten ook zijn, we hebben ongetwijfeld ruimte om ze in te zetten en verder te ontwikkelen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Back To Top