skip to Main Content

Maatwerk nodig in therapeutische opties

« Terug naar artikel

Bij de behandeling van sarcoïdose is het belangrijk om de lichaamssamenstelling te bepalen. Dit omdat lichaamssamenstelling geassocieerd is met de ernst en ziekteactiviteit van sarcoïdose. Dat stelt onderzoeker Anne Cremers die promotieonderzoek deed naar het verbeteren van de therapeutische mogelijkheden van sarcoïdose en de lichaamssamenstelling van sarcoïdosepatiënten.

Sarcoïdose kan vanzelf overgaan, maar bij een deel van de patiënten is het beloop ernstig met een enorme impact op de kwaliteit van leven. Bij deze laatste categorie is een tijdige start van een geschikte individuele behandeling noodzakelijk.

Ondanks de beschikbaarheid van een grote verscheidenheid aan therapeutische opties, ontbreken goede afspraken. Met haar proefschrift wil Cremers die situatie verbeteren en de farmacotherapie voor sarcoïdosepatiënten optimaliseren. Naast de internationale aanbevelingen die inmiddels voor het gebruik van methotrexaat zijn opgesteld en de mobiele app die voor artsen is ontwikkeld.

Erfelijke aanleg

Cremers signaleert dat er een begin is gemaakt met ‘therapie op maat’ bij sarcoïdose. Of patiënten wel of niet gunstig reageren op biologicals blijkt samen te hangen met  erfelijke aanleg. De verwachting is dat in de toekomst het voorschrijven van geneesmiddelen steeds meer op maat afgestemd zal worden op basis van het persoonlijke profiel.

Anne Cremers verrichtte haar onderzoek grotendeels in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, dat als speerpunten voeding en bewegen heeft. Het onderzoek is onder meer mogelijk gemaakt door de ild care foundation.

Sarcoidose.nl Onderzoeksstimulering

Anne heeft voor haar onderzoek ook de onderzoeksstimulering 2014 van Sarcoidose.nl ontvangen.

Lees het proefschrift

Back To Top