Skip to content

Laatst geupdate op 15 juni, 2023

Maandag 21 juni zat ik al vroeg in de trein (6.20 uur) om af te reizen naar Zelhem om daar mijn vijftiende etappe te gaan starten. Het regende pijpenstelen en het leek er ook nog niet op dat het spoedig droog zou worden alhoewel ik daar natuurlijk wel wat op hoopte.

Om ongeveer acht uur starte ik in Zelhem met regenjas aan en pluutje op. Mijn boekje probeerde ik angstvallig droog te houden onder het pluutje, maar het is lastig lezen met in de ene hand het boekje en in de andere hand het pluutje. Ik kon dus ook niet voorkomen dat het boekje nat werd en al snel begon het te rimpelen. Tja, het is niet anders, dit hoort er bij en dan ziet het er maar gebruikt uit toch?

Na anderhalf uur lopen kwam ik bij kasteel Slangenburg. Daar was een horeca gelegenheid maar die zou pas om tien uur open gaan terwijl het nog maar half tien was op dat moment. Ik stak toch maar even mijn hoofd om de hoek van de deur en vroeg of hier een mogelijkheid was om even droog te gaan zitten. Van een heel vriendelijke dame mocht ik gelijk binnen komen en ik kon zelfs al een heerlijke cappuccino bestellen. Lui hing ik achterover en genoot van deze luxe.

Na het gebruik van het toilet hing ik mijn rugzak weer om en vervolgde mijn tocht. Het ging steeds harder regenen en ik was nog geen enkele andere pieterpatter tegen gekomen. Vaak was het manoeuvreren om de plassen heen maar dat hielp niet veel tegen de natte voeten. Ik had mijn zomer wandelschoenen aangetrokken en die bleken niet waterdicht te zijn. Vaak stond ik tot mijn enkels in het water. Ik hoopte dat ik daardoor niet gevoeliger zou zijn om blaren op te lopen omdat de natte huid een stuk kwetsbaarder is.

Toch kon al die nattigheid mijn plezier niet bederven. Ik nam gewoon wat op mijn pad kwam en aan natte voeten is nog nooit iemand dood gegaan toch? Dit zou ik ook wel weer overleven.

Weer een poosje verder kwam ik bij café ut Onland, in de buurt van Doetinchem. Ook deze was op maandag open en ik ging daar naar binnen voor mijn 2e cappuccino van die dag. Op het terras onder een parasol heb ik mijn schoenen even leeg laten lopen en mijn sokken uitgewrongen. Ik hoopte dat mijn pad iets droger zou zijn de komende kilometers.

Helaas was dat niet zo. Op een gegeven moment moest ik een stuk langs een watertje lopen waar het gras wel tot aan mijn dijbenen kwam. Het pad was heel smal en het natte gras veegde langs mijn broek en liet het hemelwater langs mijn benen in de schoenen lopen. Toen vond ik het avontuur voor die dag wel effies genoeg.

Uiteindelijk was ik om 13.00 uur in Braamt waar mijn gastvrouw Jeanette Westerdijk mij al opwachtte om mij mee te nemen naar haar huis. In de auto wierp ze mij gelijk een heerlijke droge handdoek toe waarmee ik mij een beetje kon fatsoeneren en mijn handen kon drogen. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een droge handdoek!

Eenmaal bij haar thuis stond in binnen vijf minuten in mijn onderbroek in haar keuken. De zooltjes werden uit de schoenen getrokken en de schoenen gevuld met keukenpapier. Daarna gingen schoenen, zooltjes en broek de droger in aangezien ik de volgende dag weer een etappe zou lopen en geen tweede paar bij mij had. Mijn hele uitrusting is droog geworden en daar was ik enorm blij mee!

Ondertussen had ik mijn 2e paar droge sokken aangetrokken en mijn pyjamabroek met kantjes. Jeanette had tijdelijk wel een paar Birkenstock slippers voor mij met zebra print dus een combinatie van lik mij het vestje maar dat mocht de pret niet drukken.

We hebben de gehele middag heerlijk zitten kletsen over allerlei onderwerpen en wat mooi is het dat ik tijdens mijn tocht op deze manier mijn lotgenoten beter leer kennen. Jeanette vertelde over haar leven en haar belevenissen en liters thee goten we naar binnen.
Aan het eind van de middag kwam haar echtgenoot Beau binnen en Jeanette zetten een heerlijke broccoli ovenschotel op tafel. Daarna nog een toetje ijs met aardbeien en slagroom. Ik stond na afloop op knappen maar ik had heerlijk gegeten.

Ik ben door Jeanette werkelijk volledig in de watten gelegd en er ontbrak mij aan niks. Heerlijk gezelschap, hulp bij het drogen van mijn wandeluitrusting, haal en breng service van en naar de start/eindpunt van de etappe, een goddelijke maaltijd en een heerlijk bed. Ik ben ze heel erg dankbaar dat ze dit voor mij wilden doen.

Na een heerlijke nachtrust bracht Jeanette mij de volgende ochtend weer naar Braamt waar ik samen met mijn toneel- en wandelvriendje de volgende etappe ging starten.
Daar schrijf ik over in mijn volgend blog.

Back To Top