skip to Main Content

Wonderlijke dingen gebeuren als je lang ziek bent. Het is een tijd van totale chaos en ik sla met steeds groter wordende verbazing de noodgrepen gade die mensen verzinnen om ergens houvast te vinden en dat betreft lang niet altijd zieke mensen. De meesten van ons zijn bereid nogal ver te gaan om een gevoel van veiligheid en zekerheid te verkrijgen. Want chaos is gebrek aan structuur, wie dit kan verdragen moet (zelf)twijfel verdragen… al in de 17de eeuw beschreven als de filosofie van de twijfel. De oplossing zit hem niet in het vinden van een verklaring en ook niet in het marchanderen (als ik dit of dat doe/laat gaat het probleem weg) maar in het aanschouwen van het proces.

Bent u Trekkie? Ik wel. Ik ga netflixen met Startrek en zie dat de Enterprise een weg zoekt door een ‘hemel’ vol brokstukken.

Mijn ziekte is nu zo ver dat ik mij mag rekenen tot de 4% waarbij de Prednisolon en de MTX niet aanslaan en de ziekte verder verslechterd. Ik ben te moe om in mijn gebruikelijke oplossingsval te trappen en zweef in een soort afwachtende toestand door mijn dag. Natuurlijk zijn er leuke lieve mensen en af en toe een highlight, ben ik blij en verdrietig als ieder ander. Maar verder is er: niets.

Dat niets is dan misschien waar het allemaal om draait, daar moet ik genoegen mee nemen. Of mijn omgeving dat ook kan weet ik niet; er zijn mensen die van mij houden en soms gek worden van mijn lijden.

Er is geen balans, er is chaos. Die brokstukken van mijn geëxplodeerde planeet zweven daar in alle eeuwigheid, ik zoek geen weg, ik heb geen schip. Ik zweef en kijk.

Back To Top