skip to Main Content

Een lichaam met sarcoïdose heeft toch een eigen, vaak merkwaardige, logica. Ook al ben je fysiek en mentaal totaal uitgeput dan nog wil dat niet zeggen dat je ’s avonds als een blok in slaap valt. En dat is best frustrerend.

Je lichaam geeft dagelijks aan dat je moe bent, uitgeput zelfs en heeft ook rust nodig om op krachten te komen maar denkt er het zijne over. Een gemiddelde nacht ziet er bijgevolg iets anders uit dan die van je huisgenoten.

Het begint al wanneer je onder de lakens moet kruipen. Je eerste reflex “Ah, zalig hier heb ik een ganse dag naar uitgekeken” maakt al snel plaats voor “He verdorie, waarom val ik nu niet gewoon in slaap?” En dan begint het pas echt. Terwijl je de echtgenoot naast je hoort indommelen, zoonlief ook slaapwel hebt gezegd en zelfs de dieren weten dat het tijd is voor een dutje, begint mijn tweede leven. Elke avond leg ik mijn hoofd vol goede moed op mijn superdeluxe-kussen neer en kijk ik even naar het uur dat de klokradio aangeeft: 22.30 uur. Mooie vooruitzichten. Ik moet niet vroeg uit de veren dus dat geeft me wat marge om in slaap te vallen en wat langer te blijven soezen. Maar dat is buiten mijn sarco-beestjes gerekend. Die hebben een ander plan in gedachten. Zij zullen dit vermoeide lijf nog wat meer teisteren en uitputten. Ondanks alle medicatie, onderzoeken tot zelfs een test voor slaapapneu waar je als sarco-patiënt toch wel extra voor moet opletten, vinden de dokters de oorzaak van mijn vertroebeld slaappatroon niet.

Komt het door het piekeren? Door de chemische rommel die ik dagelijks slik? Omdat ik overdag wel eens een powernap moet inlassen of gewoon omdat de balans in mijn lichaam volledig zoek is? Ik weet het niet. Feit is wel dat ik intussen al 03u en nu net 05.45u heb zien passeren. Dat ik naast me een gelukzalig licht gegrom hoor, dat de vogels al aan hun ochtendconcert zijn begonnen en dat ik buiten elke regendruppel op het raam hoor vallen.

Het huis slaapt, komt stilaan heel rustig in ontwaakmodus en ik lig hier… net zoals andere nachten te staren naar het plafond, de klokradio, schud mijn kussen nog eens extra op, duffel mezelf lekker in en…. wacht. Op de slaap die maar niet komt. Op de rust die dit vermoeide lijf broodnodig heeft.

Ik heb in die 2,5 jaar sarcoïdose al zoveel geprobeerd. Een warm bad, een tas rustgevende thee of warme melk, een opgewarmd kersenpitkussentje tot zelfs schaapjes tellen en chemische troep slikken om het licht toch voor enkele uren uit te laten gaan. Niks helpt. Ik ben de tel van de schapen intussen kwijt. Ik heb ze zelfs al verschillende kleuren wol gegeven om het voor mezelf toch wat pittiger en aangenamer te maken maar ondanks mijn stijladvies lopen ze hier in veel te grote aantallen rond. Een schaapinvasie noem het maar. Zou ik dan toch eens iets anders moeten gaan tellen zodat die wollige wezens tot een aanvaardbaar aantal worden teruggedrongen?

En intussen maakt de haan van de buren ook al zijn opwachting en staat onze jongste kat aandacht te zoeken aan de achterdeur na haar zoveelste avondje vol vertier. En ik… voel de vermoeidheid in mijn lichaam borrelen, wrijf op automatische piloot in die prikkende, slaapdronken ogen en denk bij mezelf… weer een nacht voorbij.

Back To Top