Ga naar hoofdinhoud

Uitslagen van medisch onderzoek ontvangen op je computer of smartphone, is dat een voor- of een nadeel? In alle gevallen blijkt de specialist in het ziekenhuis onmisbaar om uit te leggen wat uitslagen in jouw situatie voor jou betekenen.

Het is een klein technisch wondertje. Sinds een aantal maanden kan ik via de computer inloggen op de website van mijn ziekenhuis en mijn medisch dossier inzien. Nu is er ook een app waarmee je je onderzoeksuitslagen op je smartphone binnenkrijgt.

De app heet MyChart en is te downloaden in de app stores van Apple en Google. Bij het openen van MyChart kiest de app automatisch jouw land en taal; vervolgens wordt er een lijst met ziekenhuislogo’s getoond. Je klikt, logt in met je bestaande gebruikersnaam en wachtwoord, en vult de code in die je in een SMS-bericht op je mobiele telefoon ontvangt.

Dan ben je binnen en kun je je medisch dossier op het scherm van je smartphone bekijken. Wil je dat je telefoon je waarschuwt wanneer er een nieuwe uitslag voor je klaarstaat, dan kun je dit in de instellingen makkelijk regelen. Je kunt je app ook op diverse manieren extra beveiligen, bijvoorbeeld met een pincode.

MyChart is een applicatie van Epic, een Amerikaans bedrijf dat marktleider is bij het verkopen van informatiesystemen aan ziekenhuizen over de hele wereld. Epic is de afgelopen maanden ook ingevoerd bij mijn ziekenhuis. Eén voordeel is dat ik zelf geen afspraken meer hoef te maken voor periodieke controles. Epic houdt dit in de gaten. Als het tijd is, dan ontvang ik een paar weken van tevoren een brief met een datum en een tijdstip voor mijn controleafspraak.

Het systeem biedt het waarschuwen bij nieuwe uitslagen nadrukkelijk als keuzeoptie aan. Sommige uitslagen ontvang je namelijk voordat je je behandelend specialist erover hebt gesproken. Het is goed voorstelbaar dat mensen uitslagen van medisch onderzoek liever vernemen in de spreekkamer van de dokter, die kan uitleggen wat de ruwe data in jouw situatie voor jou betekenen. Als je een uitslag niet goed in de juiste context kunt plaatsen, dan kun je je er maar nodeloos ongerust over gaan maken.

Met mezelf ben ik het er nog niet over eens wat mijn voorkeur is. Op proef bekijk ik alle binnenkomende uitslagen zelf. Het is een heel gepuzzel om met behulp van het internet een beetje een vinger te krijgen achter de informatie die in mijn medisch dossier verschijnt. Prints van de uitslagpagina’s neem ik mee naar de huisarts die een eind komt in de interpretatie, maar toch ook niet altijd het fijne weet van hoogspecialistisch onderzoek naar sarcoïdose.

Zoals gezegd, ik ben er nog niet uit. Mijn nieuwsgierigheid om uit te knobbelen wat uitslagen betekenen, krijgt voorlopig een kans. Maar het duiden blijft werk voor medisch specialisten. Het is goed om inzage te hebben in je medisch dossier; dit is een wettelijk recht van de patiënt. Maar het is mogelijk dat ik mijn proefperiode ten einde verklaar wanneer mijn nieuwsgierigheid en lust voor medisch gepuzzel luwen. Dan wacht ik gewoon weer af tot de afspraak met de specialist; die weet het uiteindelijk beter dan ik.

Back To Top