Skip to content

Laatst geupdate op 29 december, 2019

In 2002 werd er bij Gerard Kemkers ineens sarcoïdose geconstateerd. Al was dat natuurlijk niet ineens volgens Gerard: ‘Na jaren van hard werken en alles geven bleek dat mijn lijf toch niet alles aankon.’ Het duurde even voordat de diagnose was gesteld maar daarna kon hij aan de slag om te herstellen. ‘Gelukkig’ had hij de acute vorm en is hij inmiddels genezen.

Gerard, topsporter, oud-schaatscoach en ex-sarcoïdosepatiënt opent het middagprogramma van het veertig jaar jubileum van Sarcoidose.nl. Thema van zijn presentatie: Hoe houdt je koers met sarcoïdose? ‘Leven als chronisch sarcoïdosepatiënt is vergelijkbaar met het leven als een topsporter’, aldus Gerard. Ik moet zeggen dat me dat best wat doet, dat hij dat zegt. Het raakt me. Hij weet immers waar hij over spreekt. ‘Op de manier waarop jullie je strijd aan gaan, komt overeen met het dagelijks leven van een topsporter. De discipline, de uitdaging, het gevecht elke dag. Gedraag je dus ook als een topsporter’. Er volgt een enerverende presentatie.

Vier lessen uit de topsport van Team Kemkers:

Geen enkel succes zonder een plan. Op motiverende wijze deelt hij zijn jaarplan voor Sven Kramer en Irene Wüst. Hij vertelt ons over de verschillende plannen en de verschillende resultaten. Hij vraagt ons, wat doen jullie in jullie situatie, in jullie topsport, wat is jullie plan, heb je überhaupt zelf een plan? Dat is iets om over na te denken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig energie kunt bijtanken. Maar ook dat je de mooie momenten en succes viert. Dat geldt natuurlijk voor iedereen maar wordt in de topsport nog wel eens vergeten. Net als bij ‘ons’.

Investeer in een gezonde levensstijl. Een gezonde leefstijl betekent niet alleen bewegen. Elke dag bewegen, al is het minimaal, is belangrijk. Maar doe ook iets aan je voeding. Ga niet in een isolement zitten en verzamel een groep mensen om je heen. Investeer ook in die mensen om je heen. Samen sta je sterker. Zorg voor ontspanning en slaap genoeg.

Neem de regie over je leven. Iedere topsporter heeft de regie over zijn leven. ‘Niet terugleunen, hangen, afwachten en vertrouwen op de artsen. Stilstand is achteruitgang. Durf te vertrouwen op nieuwe ontwikkelingen en innovaties. ‘Neem zelf de regie, wees die topsporter!’, aldus Gerard.

Geen enkele topsporter kan zonder coach. Kun je een coach vinden, heb je een klankbord? Iemand die je kan helpen je plan vorm te geven, uit je isolement te komen en je plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Zet jezelf centraal; alles wat je aandacht geeft groeit!

Voel je dat?’, vraagt Gerard aan de zaal.
Maak je eigen stappen.
En verdien je eigen olympische medaille!

Een daverend applaus volgt. Een inspirerend verhaal gepresenteerd door een karakteristieke man die zijn sporen inmiddels ruim heeft verdiend. Doe er je voordeel mee en vergeet niet die medaille ook regelmatig bij jezelf om te hangen!

Back To Top