Skip to content

Ik sla het boek ‘De hele weg’ dicht en blijf een tijd lang stil zitten. Ik ben geraakt door dit prachtige persoonlijke verhaal over de pelgrimstocht van Ange van Ommen naar Santiago de Compostela.

Ange is gaan wandelen om een leven te leven wat passend is. Om het leven aan te kunnen wat ze graag wil leiden. Om te leven in plaats van te overleven. Het uitzicht om nieuwe uitdagingen aan te gaan en verantwoordelijkheid op zich te nemen laat haar steeds weer doorgaan. Het is alsof je naast haar meeloopt naar Santiago. Open en eerlijk schrijft ze over de mensen die ze ontmoet, de plekken die ze bezoekt en over haar gevoelens en emoties. Altijd denkend vanuit de mogelijkheden en met humor. Saillant detail, Ange is sarcoïdosepatiënt, net als ik. Voor Ange is wandelen een sleutel tot herstel van sarcoïdose. Met als einddoel dus die pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Met de lessen die ze tijdens de tocht van de Camino heeft opgedaan heeft ze haar leven opnieuw heeft vormgegeven. Wat Santiago voor Ange heeft gedaan, herken ik in wat yoga voor mij doet. De sterke wens om je beste leven te leven in plaats van te overleven. Zoals Ange zegt: “Niet alle beperkingen van de sarcoïdose zijn weg. Herstel betekent voor mij dat ik ermee heb leren omgaan en een nieuw leven heb gecreëerd waar ik trots op ben.”

Gerard Kemkers, voormalig schaatscoach en sarcoïdosepatiënt, schrijft over Ange: ‘Leven op de grens van het fysieke kunnen, dag en nacht je lichaam op de eerste plaats zetten, uitdagingen overwinnen…. Het leven met een chronische ziekte is als het leven van een topsporter. Iedere dag knokken voor het beste resultaat. Het volbrengen van deze pelgrimstocht door Ange is meer dan een topprestatie.’

Ik ga mijn yogamatje weer uitrollen. En daarna een heerlijke wandeling maken!

Het boek is verkrijgbaar via boekscout.nl. Mocht je nog twijfelen om dit boek te kopen; de opbrengsten gaan helemaal naar de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland.

Back To Top