Skip to content

Laatst geupdate op 29 december, 2019

We krijgen allemaal dingen op ons bord in het leven. Ongevraagd. En daar moeten we mee dealen. Daar bestaat geen stappenplan voor. Ik verloor mijn gezondheid, maar je kunt ieder verlies hier invullen.  Je moet in dit leven roeien met de riemen die je hebt. Hoe? Dààr gaat mijn nieuwe boek ‘Tien onzichtbare jaren’ over. Dit boek is dan ook niet alleen voor chronisch zieken maar ook herkenbaar voor ieder ander ‘gezond’ persoon.

Ik ben nu ruim tien jaar onderweg. En nog steeds blijft het moeilijk. Hulp vragen bijvoorbeeld, dat heb ik echt moeten leren. Het kwam gewoon niet in me op. Ik bleef rustig twee uur op een bankje zitten op de Albert Cuijp omdat ik zo moe was dat ik niet meer wist hoe naar huis te komen. Het kwam gewoon niet in me op mijn man te bellen, want die zat op zijn werk ‘en dan bel je alleen als er echt iets ernstigs is’. Of bijvoorbeeld iemand te vragen een taxi te bellen. Inmiddels heb ik dat geleerd. Ik vind het nog steeds moeilijk, maar ik doe het wel.

Zo heb ik meer geleerd. Ik leef en geniet wel een stuk bewuster. Ik laat me niet meer afleiden door angsten van mezelf of mijn omgeving en ik maak hele basale keuzes. En dat is zo fijn, dan valt er zoveel ruis weg. En dat geeft rust. Dat zou eigenlijk iedereen moeten doen. Ik maak keuzes op basis van mezelf en laat me niet meer meeslepen door de waan van de dag. Nou ja meestal niet ;-). Ik plan mijn dag en dat blijft moeilijk want ik ben van origine geen planner.

Dicht bij mezelf blijven, luisteren naar mezelf, kwetsbaar kunnen zijn, dat blijven de grote uitdagingen. Van ieders leven. Want zoveel verschillen we allemaal niet.

Betekent dat dat ik geen sarcoïdose meer heb? Nee. Ben ik nog steeds op zoek naar genezing? Natuurlijk. Ik houd mijn oren en ogen altijd open. Ben ik dankbaar voor de sarcoïdose? Dat weet ik niet, maar ik vecht er niet meer tegen. Komt er een happy end in mijn boek ‘Tien onzichtbare jaren’? Moet dat? Nee, want het leven is geen sprookje. Het leven is niet maakbaar. Ben ik gelukkig? Ja. Heel erg gelukkig

Tien onzichtbare jaren begint met een quote:

Als nieuw word je misschien nooit meer. Maar beter dan ooit behoort wel degelijk tot de mogelijkheden.

Leef je beste leven lieve mensen, je hebt er maar een!

Ik zou bijna willen zeggen: ik ben het bewijs.

Back To Top