Skip to content

Laatst geupdate op 29 december, 2019

Houd je adem vast! Hier gebeurt het!’. Ik lig op de mat voor een ademhalingsessie van het Yoga en Ice Experience weekend. In Zeeland ervaar ik een weekend lang de voordelen van de ‘Wim Hof-methode’. We leren om ontspannen in de kou, een ijsbad!, te zijn èn we werken veel met de adem. En dat maakt wat los. Meer nog dan dat ijsbad.

Daniel Kluken, onze instructeur dit weekend en persoonlijk opgeleid door Wim Hof, vertelt over de voordelen van een goede adem. Adem transporteert zuurstof naar je cellen en verhoogt je energie. Hoef je niks voor te doen! Je ademhalingen vertelt je letterlijk hoe het met je gaat. Adem maar eens één minuut in en uit en tel je ademhaling. Zo begonnen wij dit weekend. Alles boven de tien ademhalingen per minuut geeft aan dat je stress ervaart. De eerste dag zaten veel van ons tegen de 20 ademhaling per minuut. Een afspiegeling van een (te) druk leven. Ik zat op 21… De volgende dag begon met dezelfde oefening: ik zat op 15. Hoppa, dat is snelle winst. En alleen maar door juist te ademen!

Maar eerst die befaamde ademhaling van Wim Hof. Niet alleen fysiek, maar ook in je hoofd gebeurt er een heleboel. Daniel legt uit: ‘Door het manipuleren van de adem activeren we eerst het lichaam. Je brengt heel veel zuurstof naar binnen en maakt heel veel energie, adrenaline en cortisol aan. Alsof je je het lichaam voorbereidt om te vechten of te vluchten. Als je daarna je adem vasthoudt maakt het zenuwstelsel de overgang van volle actie naar volle ontspanning. En daar gebeurt ‘het’. Je lichaam rust uit en herstelt. Het brengt je naar een rust toe, naar een stilte in jezelf. Je lichaam gaat zich heel diep ontspannen. En dan komen er emoties en spanningen los. Of dat kan.

Ik ga liggen op de mat en halverwege de sessie word ik overspoeld door emoties. Ik voel enorme blijheid. Tegelijkertijd komt er verdriet naar boven, tranen biggelen over mijn wangen. Op een hele helende manier. Een warme golf van liefde door mijn hele lijf. Mijn linkerhand, waar ik al jaren geen gevoel meer in heb, begint te tintelen. Wat gebeurt hier? Na de sessie voel ik me letterlijk ontladen en blijf ik even liggen. Van binnen voel ik een diepe rust die ik lang niet heb gevoeld. Ik zweefde voor mijn gevoel urenlang. Het was maar een paar minuten. Rust en ontspanning door het ontladen van de spanning. Ik vraag Daniel hoe dat nu precies werkt: ‘Er wordt heel wat bagage en opgeslagen spanning opgeruimd tijdens zo’n sessie. Oude patronen uit het verleden verdwijnen. Zo worden we lichter en kunnen we het leven ten volle leven, om het beste uit onszelf te halen.

Na deze sessies volgt een les van Ingvild Molenaar, yogateacher, ademcoach en partner van Daniel. Na een helder verhaal over de werking van het diafragma laat ze ons zien waar je in je lichaam ademt en welke spieren je daarvoor gebruikt. Zodat we ons bewust zijn van de adem, de hele dag door op een ontspannen manier. Ingvild begeleidt ons en onze ademhaling ook ‘s middags op het strand. Meer over onze duik in de Noordzee en het ijsbad kun je lezen in mijn eerdere blog Embrace your shit

Als ik na de duik in zee aan de warme chocomel in de strandtent zit heb ik nog steeds die enorme rust en geluksgevoel. We praten na. Daniel en Ingvild starten de dag vaak met deze ademhaling. Buiten alle enorme gezondheidsvoordelen is het een goede manier om de dag energievol te beginnen.

Dit weekend is nu twee weken geleden. Ik ervaar nog steeds de rust van tijdens en na de ademhalingssessie. Als ik heb gedoucht, douche ik koud af. Als ik moe ben doe ik een ademsessie. Het gewone leven na de kerstvakantie is weer gestart. Het lukt me om bij mezelf te blijven. Vrienden die mij zien zeggen allemaal, wat zie je er goed uit, je ogen stralen!

En dat alleen door juist te ademen… Het intrigeert me dat je alleen met ademhaling zoveel energie kunt opwekken. Ik heb het nu aan den lijve mogen ervaren. Hoe dit verder gaat, ik houd je op de hoogte!

Dit weekend werd georganiseerd door FITbodymind.NL. Voor Peter Benders, de oprichter, staat het vergroten van levensplezier centraal. Even helemaal weg met ontspanning, beweging, verdieping, gezonde voeding en ontmoetingen met gelijkgestemden. Hij organiseert weekends, midweken en weken met inspirerende workshops en tijd voor jezelf.

Back To Top