Skip to content

Laatst geupdate op 12 januari, 2020

De tijd vliegt voorbij. Zo begin je aan een nieuw jaar en nu is het alweer voorbij.Hoe is dit jaar geweest en hoe is het begonnen?

Het begon zonder energie, want de feestdagen en mijn eigen verjaardag op 5 januari is een beetje teveel feest in een te korte tijd. Gelukkig had ik de kans om bij te komen.

De energie kwam langzamerhand weer terug en ik kon weer dingen doen.

Natuurlijk horen de diverse afspraken in de ziekenhuizen bij de verschillende artsen, bezoekjes aan de apotheek om weer een voorraad medicijnen te halen bijna tot de routine.

Je went eraan, het is niet leuk, soms heb je het gevoel dat het tijdverspilling is. Vooral als twee behandelende artsen het niet eens kunnen worden over de juiste hoeveelheid medicatie.

Ze zijn het, door met mij te overleggen, toch eens geworden met elkaar en ik blijf het gewoon gebruiken zoals ik altijd al deed. Dit soort dingen kosten natuurlijk veel energie.

Zijn er alleen energie vretende dingen gebeurd? Nee natuurlijk niet. De leuke dingen vragen ook veel energie, maar die zijn het waard en daar doen we ook niet moeilijk over.

Onverwacht een dagje Burgers’ Zoo of een dagje uitwaaien aan het strand, ontzettend leuk en vraagt ook energie, maar je hebt er als je thuis weer moe op de bank ligt, tóch een positief gevoel over.

Ik heb ondanks de vermoeidheid weer positieve energie gekregen. Het is weer gelukt om dit te doen, dat geeft kracht.

Natuurlijk zijn er ook dagen of weken geweest dat ik loeihard heb liggen vloeken op die rottige sarco die vaak op een onverwacht moment weer hard toeslaat. Het ging toch goed, ik was toch stabiel? BAM! Je ligt weer plat. Iedereen zal dit herkennen.

Dan een beetje down gaan zitten doen of proberen ze snel mogelijk te herstellen? Dat laatste natuurlijk, want mijn motto is en blijft dat mijn glas altijd halfvol is. Wat er ook gebeurd, ik probeer positief te blijven.

De zomer was voor mij een ware hel, veel te hoge temperaturen waar een gezond persoon al moeite mee heeft. Mijn longen verdragen geen warmte en die hebben het heel erg zwaar gehad.

Met mijn fysiotherapeute heb ik de goede afspraak gemaakt om in de koudere periode, als er tenminste geen hoge luchtvochtigheid is, flink te werken aan mijn conditie, zodat als het volgend jaar wéér zo heet zou worden, ik niet ineens qua conditie met grote sprongen áchteruit ga.

We gaan er tegenaan en het geeft mij het vertrouwen dat het voor mijn longen dat ietsiepietsie makkelijker zal zijn.

Nog twee dagen, dan is dit jaar ook weer voorbij. Ik kijk nu met een goed gevoel terug op dit jaar. Een hoop gedaan, de Kerstdagen (3x) overleefd en heb voor mijn gevoel verbazingwekkend veel energie over.

Meestal lig ik tussen Kerst en de jaarwisseling plat en kan niet veel. Nu verheug ik me op de dingen die ik nu lekker wél kan doen.

Dit jaar sluit ik dus met een positief gevoel af. Tot volgend jaar…

Back To Top