Skip to content

Laatst geupdate op 29 december, 2019

Nog een paar dagen, dan is het Kerst en nog iets later, dan is dit jaar ook al weer voorbij.

Wat heeft dit jaar me gebracht? Goede dingen én foute dingen.

Laten we beginnen met de foute dingen: de pijn in de heupen, polsen en vingers. Van de polsen en vingers wist ik al wat het was, dat is jaren geleden al gezegd voordat ik ooit van sarcoïdose had gehoord. Voor de rechterhand heb ik zelfs een brace voor als het écht te pijnlijk is. Het is redelijk stabiel.

De pijn in de heup is een ander verhaal. Ik kan zelfs niet eens op mijn rechterzij liggen, dat doet zeer. De huisarts laat röntgenfoto’s maken. De radioloog zag het direct: artrose in de rechter heup, links ook een beetje, maar niet zoveel. De dosis Naproxen is verdubbelt naar twee keer per dag.

Is dat alles wat er niet leuk was? Nee, dit jaar had een zomer die ik zo snel mogelijk wil vergeten. Mensen die hitte kunnen verdragen hebben er geen probleem mee. Ik wel, ik verdraag het echt niet en ben dan ook zeer blij met de huidige temperaturen.

Verder nog iets wat niet leuk was? Nee!!

In februari voor het eerst sinds 4 jaar weer eens op vakantie geweest naar Texel. Een heerlijke vakantie en veel gelopen, zónder krukken!! Die was ik vergeten mee te nemen. Het ging echt goed, soms moest ik steun hebben en liep ik gearmd met mijn lieve man, soms kon ik zonder steun. Fijn gevoel is dat.

Wat ging er nog meer goed dan? De longarts was tevreden want bij de longen is de sarco stabiel. Had de oogarts nog speciale wensen dan? Ja, ik mocht minderen met de MTX. Vier weken lang geen 20mg meer, maar 17,5mg. Nu zit ik alweer vier weken op 15mg, hetgeen volgens de longarts een ideale dosis is als onderhoudsdosis.

Wel heb ik een middel gekregen om te zorgen dat mijn longen geen problemen zullen krijgen, ik schijn wat te weinig witte bloedplaatjes te hebben. Maar ik merk er zelf weinig van, het middel smaakt alleen heel erg vies en ik moet het innemen met een flink glas water, anders stik ik erin.

Maar per saldo vind ik dat ik toch een goed jaar heb gehad. Minderen met medicijnen, ogen en longen stabiel. Daar doe ik het voor.

En vandaag had ik voor het eerst het gevoel, dat er een grote rust over me heen is gekomen. Komende dagen gaan we ons kerstmenu voor 6 personen bedenken en boodschappen doen. Maakt me niks uit, ik ben rustig. Ik rust veel.

Dat betekent dat de komende paar weken ik ga genieten en ontspannen. De stapel kadootjes onder de boom groeit, we verheugen ons op de feestdagen met ons gezin, vriendin van zoonlief en natuurlijk schoonmama erbij. Heerlijk. Mij kan niks gebeuren, dat gevoel heb ik.

Dat gevoel wil ik houden en ik hoop dat jullie ook een beetje een goed gevoel hebben. Ik wens iedereen een heel fijn Kerst, gezellig oud en nieuw en vooral een gezond 2019 toe.

Back To Top