Skip to content

Terugkijkend op 2017 zie ik dat het jaar direct goed begonnen is. Direct op 3 januari is mijn bed uit de woonkamer verdwenen en heeft na 5 intensieve jaren plaats kunnen maken voor een echte goede mooie loungebank. Nooit meer een bed in de woonkamer. Super goed gevoel.

Het vochtige voorjaar was moeilijk voor mijn longen en ik had het regelmatig Spaans benauwd met pijn op de borst. Toch ging het langzaam beter met me: controle bij de longarts in april (inclusief longfunctietest) bleek dat de sarco relatief stabiel was.

Controle bij de oogarts in mei was ongeveer gelijk: de bloedwaarden waren goed, de streepjes in de ogen minder, ook daar was de sarco stabiel.

Het is natuurlijk niet altijd goed. Ben je mal. Sarco doet wat hij wil. En net als ik denk dat hij weg is, komt hij weer heftig laten zien dat hij toch echt niet weg is. Aantal dagen of weken een rotgevoel in je lijf. Mineurstemming en loodzware benen.

In de vroege zomer beste vriendjes geweest met de ventilator en de diepvries. IJsklontjes en ijs hielden me koel. In de morgen zo vroeg mogelijk de dingen doen die gedaan moesten worden en daarna vooral zo min mogelijk bewegen.

De warmte buiten en in het lijf waren enorm. Het hart sloeg op hol als ik me ging inspannen. Niet heftig genoeg voor een arts bezoek, maar wel genoeg om niks meer te doen.

Intussen bij fysio conditietest gehad. Vorig jaar in november begonnen met trainen en een conditie die zeer slecht was. Bij de conditietest in juni was hij redelijk. Vooruitgang geboekt en trots wezen.

In huis vaak manlief geholpen met zijn zware klussen. Zelfs, mét hoogtevrees, op een ladder gestaan om balken te kunnen plaatsen voor de overkapping van het terras. Overkapping is inmiddels af, de bank intussen ook. Nu nog een naaimachine zoeken zodat ik hoezen voor kussens kan maken op de bank.

In november met lieve sarco vriendin Nethanja dagje welness gehad. Heerlijk relaxed en geleerd dat met je voeten op de rand van het zwembad hangen en zelf op de rug drijvend in het water het toppunt van ontspanning is. Mijn pijnlijke benen reageerder er zeer positief op. Ben nu aan het kijken of ik hier in het plaatselijke zwembad ook een paar keer kan gaan zwemmen of drijven.

Weer iets nieuws uitgeprobeerd: brood bakken. Eerste brood met zongedroogde tomaat en olijven was een groot succes. Later een maïsbrood gebakken, erg lekker ondanks dat ik te weinig gist heb gebruikt (4,5 gram in plaats van 6 gram). Smaak was toch goed.

En dan nu weer bij de longarts voor controle. Sarco is stabiel, over 1 jaar vervolg afspraak mét longfunctietest, longfoto en bloedprikken. Longarts en ik waren ook tevreden over de conditietest vorige week in december: redelijk werd gemiddeld. Longarts schrijft “chronische” machtiging voor fysio zodat ik vaker kan gaan. Elke oefening die lukt is meegenomen. Hopen dat verzekeringsmaatschappij dat ook vindt.

Zo terugkijkend heb ik zowel negatieve dagen als positieve dagen gehad. En omdat “mijn glas altijd halfvol is“, vind ik dat ik zeggen mag dat ik een goed jaar heb gehad en dat het volgende jaar ook zo mag zijn. Een mooie gouden jaar, ringetje is rond, om in je geheugen te bewaren en met een fijn gevoel op terug te kijken.

Goed uiteinde allemaal en hopelijk een gezonder nieuwjaar.

Back To Top