Skip to content

Laatst geupdate op 11 mei, 2023

Hoe moet ik dit nu gaan vertellen en uitleggen? Sarco, medicijnen en dan? Een drankje.Op 16 jarige leeftijd heb ik voor het eerst alcohol gedronken, een glas bier. Het smaakte nergens naar en ik vond het vies.

Toen ik 18 werd en als kassière werkte bij een buurtsuper, kwam er steeds een leuk meisje bij mij aan de kassa. We hadden een klik en ze nodigde me uit een keer koffie te komen drinken bij haar. Bij haar aangekomen bleek ze al erg jong samen te wonen en had een klein zoontje. Haar vriend was een Italiaan en werkte in Arnhem op het station bij de pizzeria.

Wat gingen we vaak daar op het terras zitten. Een koffie met een Grappa. Wat ontzettend lekker, koffieboontje in het glas, aansteken, blussen en drinken. Een wijntje bij het eten was ook lekker.

Na een aantal jaren zijn we elkaar uit het oog verloren, zij gingen verhuizen naar Italië. Ik werd volwassen en kreeg een gezin. Mijn huwelijk ging na 12 jaar kapot en de scheiding volgde. Ik geloof dat ik toen iets meer ben gaan drinken dan 1 of 2 flesjes bier op een avond.

Een weekje vakantie bij mijn broer in Griekenland (zijn vrouw is Griekse) deed me goed. Bier drink je daar in combinatie met zelfgemaakte Tziperó, een soort super sterke ouzo.

Ik leer Tonnie kennen en hij vindt ouzo wel aardig smaken. Het werd een gewoonte om op vrijdagavond een biertje en een ouzo te nemen tijdens het kijken naar The Voice of Holland.

De rest van de week alleen bier. Ik merkte dat ik wel veel bier dronk, soms wel 6 flesjes op een avond.

Dat was dus niet de bedoeling. Een wijntje dan? 2 glaasjes en dan een tintelfris met de smaak van druiven en citroen? Ziet er hetzelfde uit als wijn en smaakt bijna net zo. Goed idee, maar het werkt niet. In no time had ik 4 glazen wijn op, fles leeg.

Andere fles gekocht en de wijn in de lege fles geschonken, zodat niemand merkt dat de fles leeg is en er een ander merk ligt.

Regelmatig bedenk ik dat ik niet zoveel moet drinken. Dat probeer ik dan ook, maar het lukt niet. Ik drink alleen in de avond. Nooit overdag. En ik drink teveel en heb zware medicijnen.

Ik ben niet verslaafd, want als ik vergeten ben bier of wijn te halen, drink ik gewoon de hele avond water. Maar als ik het wel in huis heb, gaat het snel.

Toch wil ik er iets aan doen. Ik heb me aangemeld bij “alcohol onder controle”. Is een online hulp waar je een trainer krijgt toegewezen die je gaat begeleiden en helpen minder te drinken. Vandaag aanmeldformulier ingevuld. Ik schaam me ervoor dat ik zo veel drink. En als ik nou eens straal bezopen werd met een kater van hier tot Rome, maar ik word niet zat en heb nooit een kater.

En waarom ik drink? Geen idee, het is gewoon lekker.

Nu dus kijken wat die online hulp kan doen voor me. Ik wil dit niet meer.

Back To Top