Skip to content

Vanmorgen zeg ik dat ik energie heb en manlief schrikt zich rot. Energie betekent dat ik dingen wil gaan doen. Of ze nou nodig zijn of niet, ze worden gedaan. Punt!

Manlief heeft liever dat ik dat niet doe, want als ik nu die dingen ga doen met mijn energie, ben ik vanavond doodmoe en het weekend uitgeteld en tot niks meer in staat.

Stoffen en zuigen en boodschappen doen mocht nog wel. Bed van dochterlief verschonen ook wel, de wasmachine en droger doen het werk en ze kan zelf haar bed wel opmaken als ze thuiskomt. Scheelt een hoop.

Nee, ik moest gaan leren plannen. Een rooster maken. Wat ik op een dag wil of moet doen. En daarbij ook kijken of het mogelijk is. Iets willen op een dag UMC gaat natuurlijk niet. Gompie, een soort schoolrooster maken dus. Horizontaal plannen. Elke dag iets anders.

Maandag fysio en boodschappen doen. Dinsdag badkamer en boodschappen doen. En zo voorts. Boodschappen doe ik bewust elke dag om toch én beweging én frisse lucht te krijgen.

Een rooster maken dus. Meestal zit de planning in mijn hoofd: vandaag doe ik dit of dat en dan ga ik ervoor.

Om dan volledig in de stress te schieten als het om de een of andere reden niet lukt. Badkamer schoonmaken of met manlief samen even weg, gezellig ergens een bakkie doen? Hebben we niet vaak tijd voor, dus dat doen we dan. Maar mijn planning is kapot. Dan moet dat morgen en daar had ik iets anders voor gepland!

Een agenda bijhouden is ook plannen. Dat lukt me zonder moeite. De iPhones van ons beiden zijn met mijn iPad gekoppeld en bij elke afspraak, zowel zakelijk als privé, krijg ik op tijd een waarschuwing. Ook de papieren agenda wordt braaf ingevuld. Dus dat is geen probleem. Afspraken moet je nakomen.

Ik mag inplannen wat ik op een dag wil doen en moet er ook rekening mee houden dat ik op tijd rust neem, dus koffie pauze of een dutje wat ik de laatste paar weken weer doe in de middag.

Het zou beter voor me zijn, zodat ik me niet kapot werk op de dagen dat ik veel energie heb. Dan dus iets minder doen en de volgende dag ook een beetje kunnen doen in plaats van doodmoe op de bank te hangen.

Rooster maken lijkt me niet zo moeilijk, hoop ik. Het niet in paniek raken als een planning veranderd, dát is het probleem! Nu zien hoe ik dat ga doen, het zou beter moeten werken dan alles in één keer te willen/moeten doen.

Dit rooster zou het bijvoorbeeld kunnen zijn. Als ik het niet elke dag weer anders doe.

Back To Top