Ga naar hoofdinhoud

Riep Barry Stevens dat niet tijdens de soundmix show? Vanmorgen kreeg ik dat te horen van mijn favoriete arts: de longarts. Hij las het bericht van mijn longpeut en ik zag aan zijn gezicht dat het hem goed deed wat hij las.

Hij begreep alleen niet waarom ik een wandelstok nodig heb. Ik was met de auto en vanaf de parkeerplek naar zijn kamer is voor mij een flink stuk lopen, dus mijn wandelstok had ik bij me. Hij vroeg waarom ik die mee heb. Nou, vertelde ik hem, mijn evenwicht en ik hebben al 61 jaar ruzie met elkaar en als ik ga lopen en ik verlies mijn evenwicht, dan val ik op mijn snufferd. Wat doe ik dan als ik val?

Ik liet hem zien wat ik elke dinsdag en vrijdag bij fysio oefen: opstaan met de wandelstok. Hij zag dat het me nog wel moeite kost, maar niet meer zo veel als in het begin. Daarbij had ik niet de schoenen aan die ik bij fysio aan heb en ik had mijn dikke jas aan. Toch lukte het me. Daarvoor kreeg ik een vette glimlach, ik riep er per ongeluk ‘yes’ bij zoals bij fysio als het me in 1 keer is gelukt.

Toen wilde hij weten waarom ik ben gaan lopen, als mijn evenwicht en ik zoveel problemen met elkaar hebben. Fietsen ging toch ook goed? Jawel, als het droog is, vooral zo min mogelijk wind omdat ik anders niet vooruit kom. En mijn geliefde longpeut had nog ergens in een laatje in haar achterhoofd die keer dat ik mijn fietssleutel kwijt was en toen wel moest gaan lopen om thuis te komen.

Dat heeft ze onthouden en toen de periode met veel wind kwam, had ze me verteld dat ik wel degelijk lopen kon. Ze stimuleert me ontzettend goed en laat me dingen zien die ik deed zonder dat ik er erg in heb. Hij mag de longpeut wel. Natuurlijk was hij het met haar eens dat lopen ook heel erg goed en gezond is.

En loop ik nu alleen nog maar of hoe doe ik dat nu? Minstens 2x per week wil ik weer naar Zevenaar gaan fietsen, terwijl ik in Didam nu zoveel mogelijk lopend doe. Vond hij ook een goed idee. Ik was goed bezig was zijn mening en ik was het er mee eens.

Zou het niet mogelijk zijn om met de MTX proberen te gaan minderen was zijn vraag. Dat hebben we een paar jaar geleden ook al geprobeerd, maar dat beviel niet. Mijn kracht en energie gingen snel weg en voor fietsen had ik niks geen energie meer. Toen mocht dat ene pilletje er gelukkig toch weer bij en dat wil ik nu graag zo houden.

De longfunctie van afgelopen maandag wees uit dat ik inderdaad goed bezig ben. Net als vorig jaar iets beter geworden. Bloedprikken zag ook alles goed uit en wat dat betreft had hij niks meer te melden. We spraken af elkaar over een maand of 9 weer te zien en als er problemen zijn, mag ik altijd bellen of schrijven in een e-consult.

Een warme hand als afscheid en een vrolijke vooral doorgaan kreeg ik van hem te horen. Met een goed gevoel ga ik het weekend en een fysiovrije week tegemoet. Ik ga wel zelf weer bewegen. Ik heb het echt getroffen met deze fijne arts.

Scroll naar boven