Ga naar hoofdinhoud

Sarcoïdosetrein Lelystad

Datum/Tijd
18-03-2023
09:45 - 15:00

Categorieën


Locatie
Woonzorgcentrum Flevoland Hanzeborg, wijkcentrum Plein 201.
Koningsbergenstraat 201 A, 8232DC Lelystad

Bereikbaarheid: het Woonzorgcentrum Hanzeborg ligt tegenover het Centraal Station van Lelystad op niet meer dan 5 minuten lopen, via de uitgang liggend tegenover de rechtbank.
Bij het Woonzorgcentrum kan in de omgeving geparkeerd worden met een blauwe kaart of tegen betaling in Parkeergarage De Waag (Waagstraat 2, 8232 DZ, bij de JUMBO). De parkeergarage ligt schuin tegenover Hanzeborg op 5 – 7 minuten lopen.

We wensen iedereen een fijne en mooie treinreis toe.
We hebben plek voor maximaal 40 personen, dus zorg dat je de trein niet mist!

Hoe ziet de treinstop in Lelystad eruit?

09.45-10.15 uur
Inloop met koffie/thee en gebak.

10.15-10.30 uur
Opening van de dag en kennismaking (kort filmpje) met de vereniging sarcoidose.nl

10.30-12.30 uur
Sarcoïdose en gezin: ‘Niet alleen ziek’

De meeste mensen die de diagnose sarcoïdose krijgen, zijn tussen de twintig tot veertig jaar. Het zijn mensen met jonge gezinnen of een kinderwens. Door de sarcoïdose wordt het gezinsleven, al dan niet in combinatie met een baan, een hele opgave. Mensen zijn niet alleen ziek, maar ook werknemer, partner en vader of moeder. Verder zijn zij niet alleen ziek omdat sarcoïdose gevolgen heeft voor de partner en de kinderen. Hierover wordt weinig gesproken. Binnen gezinnen is het zorgzaam stil en buiten gezinnen heerst meer een vermijdende stilte. Terwijl met elkaar in gesprek blijven relaties versterkt. Hoe kunnen je dit gesprek starten op een manier die bij jou past?

Vandaag besteden we aandacht aan de dynamiek van de zorgzame stilte en hoe jij die wilt en kunt doorbreken. Onze reisleidster tijdens deze treinreis is Margreth Hoek. Zij is projectleider van het programma ‘Niet alleen ziek’ van de stichting BMP (Bevordering Maatschappelijke Participatie). De stichting BMP is een landelijke projectorganisatie die vernieuwende maatschappelijke en culturele projecten ontwikkelt. In de projecten van BMP spelen verhalen en creativiteit een belangrijke rol.

Margreth verzorgt samen met ons een interactieve bijeenkomst ‘Niet alleen ziek’. Je krijgt niet alleen informatie, maar gaat ook ervaringen delen met een andere ouder, partners of volwassen kinderen. Ook denk je na over hoe, wanneer en met wie je wilt praten over wat jou bezig houdt. Na deze ochtend heb je meer zicht op hoe stiltes binnen en buiten het gezin ontstaan en wat je kunt doen om het gesprek te openen op een manier die bij jou past.

12.30-13.30 uur
Tijd voor de inwendige mens. Lunchen dus en tijd om met elkaar in gesprek te gaan over van alles en nog wat.

13.30-14.30 uur
‘Je hebt je chronische ziekte, maar je bent m niet. Je bent nog zoveel meer.’

Ben jij elke dag aan het overleven? Of heb je zelf de regie in handen? Leid je een leven waarin je doet wat je wilt? Waar je hart sneller van gaat kloppen? Of ben je wanhopig alle ballen in de lucht aan het houden. Je steeds aan het aanpassen. Aan het vechten en steeds weer over je grens aan het gaan. Niet zo gek als je geconfronteerd wordt met een chronische ziekte. Het kan echter ook anders.

Lenneke Vente, heeft al jaren sarcoïdose en is onder andere schrijfster van het boek ‘Tien onzichtbare jaren’. Als ervaringsdeskundige neemt ze je mee in haar zoektocht in haar leven met sarcoïdose. Het bleek een ware ontdekkingsreis.

In Lelystad houdt ze een inspirerend betoog over je leven opnieuw moeten inrichten door een chronische ziekte. Een verhaal dat je achterlaat met handige tools voor een leven vanuit rust, kracht en energie. Een nieuw leven met waarde, met inhoud en met levensenergie omdat je nog zoveel meer bent dan je sarcoïdose. Haar motto: “Als nieuw word je misschien nooit meer. Maar beter dan ooit behoort wel degelijk tot de mogelijkheden” voert hierbij de boventoon.

Er is gelegenheid om met Lenneke in gesprek te gaan en vragen te stellen.

14.30 – 15.00 uur
Eindbestemming van deze treinreis is bereikt. We sluiten af met een drankje.

Aanmeldformulier

Back To Top