skip to Main Content

Kan sarcoïdose na 40 jaar weer opduiken?

« Terug naar artikel

Home Forums Over sarcoïdose Kan sarcoïdose na 40 jaar weer opduiken?

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Nienke Nottelman 8 maanden, 1 week geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #42242

  janrasenberg
  Bijdrager

  Ik heb 40 jaar geleden, toen ik 22 jaar oud was sarcoïdose gehad . Ik had nergens last van en het werd bij toeval gecontateerd in militaire dienst. Ik ben nog een paar jaar gecontroleerd, maar toen is dat ook gestopt. Of het toen ook helemaal weg was weet ik niet. Ik heb in ieder geval 40 jaar geen last gehad.
  Maar nu (40 jaar later, ik ben inmiddels 62) heb ik klachten die erg lijken op sarcoïdose. O.a. Hoestbuien al ruim 4 maanden, vermoeidheid. Mijn conditie is afgelopen jaar sterk achteruit gegaan ( o.a. Kortademigheid).
  De huisarts krijgt er niet de vinger achter. Er is bloedonderzoek gedaan en een longfoto gemaakt. Als ik echt sarcoïdose zou hebben, zou de huisarts dat niet gezien moeten hebben? ( mijn huisarts is een lieve man, maar wel een oudere dorpsarts) mij. Klachten lijken wel erg op symptomen van sarcoïdose.

  #42883

  Beste Jan,
  Je bericht is alweer even geleden, ik wil reageren op je laatste zinnen, hoop dat je er nog iets aan hebt.
  Ruim zeven jaar geleden werd ik ziek: extreem vermoeid, kortademig en hijgen als je een paar meter hebt gelopen. Mijn huisarts, een jonge, moderne arts in de grote stad (!) nam mijn klachten totaal niet serieus, uit bloedonderzoek bleek volgens hem dat er met mij niets aan de hand was. Twee jaar geleden ben ik door zijn vervanger “toch maar eens doorgestuurd om wat verder te kijken”. Om kort te gaan, ik kwam terecht bij de longarts, heb veel verschillende onderzoeken ondergaan en toen is Sarcoïdose vastgesteld. De tip vanuit mijn ervaring is dus: dring er zelf op aan je te laten doorsturen en door een specialist (of b.v. het gespecialiseerde ziekenhuis) te laten onderzoeken.

  Bij mij is verder vastgesteld door de longarts dat ik 26 jaar geleden ook al Sarcoïdose had, alleen mij is dat door toenmalige huisartsen nooit verteld. De longarts leidde het af uit mijn medisch dossier, dat ik hem ter inzage heb gegeven.
  Het lijkt er op dat de Sarcoïdose enige tijd is weggeweest en weer terugkwam toen ik 54 was.
  Vriendelijk groet,
  Nienke

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Back To Top