skip to Main Content

Littekenweefsel

« Terug naar artikel

Home Forums Over sarcoïdose Littekenweefsel

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  wietze baron 1 maand, 2 weken geleden.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #16397

  M.M. Preuter
  Bijdrager

  Vorige week bleek uit CT-scan onder contrast dat er littekenweefsel is ontstaan in mijn longen iemand ervaring hiermee op dit forum?

  #16399

  Ik denk dat iedereen met een flinke vorm van sarcoïdose last van lidtekenvorming heeft. Zeker in de longen vanwege de aard van het weefsel (rekbaar) zal dit al gauw optreden en meestal leiden tot een afname van de longcapaciteit.
  Maar ook andere longaandoeningen kunnen al gauw zorgen voor verlittekening. In het geval van sarcoïdose zijn de granulomen de boosdoener; die vormen deze lidtekens.
  Ervaring: jazeker. Door deze lidtekenvorming ben ik zo’n 27% van mijn longcapaciteit kwijt, want de longen kunnen lang niet zover meer uitrekken als eigenlijk zou moeten. Dit is deels verantwoordelijk voor de kortademigheid en regelmatige benauwdheid die ik ervaar.

  Groet, en sterkte!
  Rob

  #16421

  Floor Brands
  Bijdrager

  Yep. Op mijn benen voornamelijk. Ook door de wondroosinfectie, maar ook de sarcoïdose heeft mijn benen een waar maanlandschap gemaakt, allemaal hobbels en bobbels.
  Wordt er niet knapper op 😉
  Ook zit er op de handen her en der wat bobbeltjes.

  Floor

  #16454

  M.M. Preuter
  Bijdrager

  Dank voor jullie reactie. Wat ik me afvraag is of de verlittekening in de longen ook progressief zijn en is dit hetzelfde als Longfibrose? Of kan het bij Chronische Sarcoidose ook stagneren?

  #16462

  Het effect van Longfibrose is nagenoeg gelijk aan het uiteindelijk resultaat van chronische sarcoïdose. De verlittekening gebeurt echter op een andere manier; het bestaat uit samengeklonterde witte bloedcellen (leukocyten) die afgestorven zijn en daardoor granulomen hebben gevormd. Deze granulomen vormen vervolgens het lidtekenweefsel. En ja, het kan progressief zijn zolang de sarcoïdose actief is, want er zullen dan steeds weer nieuwe granulomen ontstaan.

  #16468

  M.M. Preuter
  Bijdrager

  Ok, heftig… bedankt voor je uitleg

  #44932

  wietze baron
  Bijdrager

  Na een 3-voudige bypass + open hart ablatie viel het me tegen dat ik niet op het hardloopniveau van voor de operatie kon komen, terwijl je zou zeggen dat de longen nu meer zuurstof toegediend kregen. De cardiologen hadden ook geen verklaring tot ze anderhalf jaar later ontdekten dat er iets aan de hand was met de lymfeklieren tussen hart en longen. Van de cardio- naar de longafdeling waar uiteindelijk sarcoïdose werd geconstateerd.Symptomen zoals kortademigheid, kuchen en verminderd inspanningsvermogen pasten daar goed bij. Vaak lees je dat sarcoïdose over een paar jaar ook kan verminderen, zo niet genezen. Ik begin nu ook weer wat beter te lopen, maar twijfel of dit niet door een soort placebo stimulans komt. Wat kun je echt verwachten? Verlittekening in de longen lijkt mij niet te kunnen verdwijnen

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Back To Top