skip to Main Content

Over sarcoïdose

« Terug naar artikel

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij, door onbekende oorzaak, ontstekingen ontstaan. Bij zo’n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. Deze ophopingen heten granulomen. De ontstekingen  kunnen vrijwel overal in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid, dit ervaren veel mensen met sarcoïdose als de voornaamste beperking.

Er is geen medicijn dat sarcoïdose kan genezen, de medicatie die eventueel voorgeschreven wordt is gericht op het onderdrukken van de ontstekingen. De meeste patiënten zijn tussen de 20 en 40 jaar oud als sarcoïdose ontdekt wordt.

Ziektebeeld

Sarcoïdose komt het meest voor in de longen, de lever, de lymfeklieren, de ogen en de huid. Afhankelijk van de plaats waar de granulomen zich bevinden kunnen er veel verschillende klachten optreden. Toch komen er ook veel algemene klachten voor zoals vermoeidheid, koorts, spierpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, gewichtsverlies en nachtzweten.

Bij de meeste patiënten verdwijnen de granulomen binnen twee tot drie jaar vanzelf, soms zelfs zonder medicatie. Toch komt het regelmatig voor dat ook daarna nog klachten blijven bestaan, dit noemen we restklachten. Bij een deel van de patiënten blijven de granulomen echter, ondanks de medicatie, wel aanwezig. Zij houden blijvende klachten.

Lees meer over de oorzaak, de klachten, het verloop en de gevolgen van sarcoïdose

Diagnostiek

Het stellen van de diagnose sarcoïdose is niet eenvoudig en kan erg lang duren, soms zelfs jaren! Dat komt omdat het een zeldzame ziekte is die zich op veel verschillende manieren kan uiten. Omdat het ziektebeeld vaak gepaard gaat met veel verschillende klachten die ook bij andere ziektebeelden kunnen passen, dienen meestal ook eerst veel andere mogelijke aandoeningen te worden uitgesloten. Helaas komt het ook nog vaak voor dat sarcoïdose voor een andere aandoening wordt aangezien waardoor er in eerste instantie een onjuiste diagnose gesteld wordt.

Hier leest u algemene informatie over de diagnostiek van sarcoïdose. Bij alle verschijningsvormen is daarnaast nog specifieke informatie opgenomen over de diagnose van die betreffende soort sarcoïdose.

Lees meer over het stellen van de diagnose

Behandeling

Omdat sarcoïdose bij een deel van de patiënten geneest zonder blijvende schade hebben lang niet alle patiënten medicijnen nodig als zij de diagnose sarcoïdose krijgen. De medicatie die zo nodig voorgeschreven wordt geneest de sarcoïdose niet, maar onderdrukt slechts de ontstekingen. In eerste instantie gebeurt dat met corticosteroïden in de vorm van prednison.

Lees meer over behandeling

Verschijningsvormen

Sarcoïdose is een multisysteemziekte, dat wil zeggen dat het in het hele lichaam kan voorkomen en vaak ook op meerdere plaatsen tegelijk. Het komt het meest voor in de longen, de lever, de lymfeklieren, de ogen en de huid. Betrokkenheid van het hart of het zenuwstelsel komt veel minder vaak voor. De plaats waar de granulomen zich bevinden is mede bepalend voor de eventuele behandeling.

Syndroom van Heerfordt en Syndroom van Löfgren

Naast de orgaanspecifieke verschijningsvormen van sarcoïdose zijn er ook nog specifieke combinaties van klachten en verschijnselen die genoemd zijn naar de arts die deze als eerste heeft beschreven. Deze combinaties van specifieke klachten noemen we een syndroom.

Sarcoïdose bij kinderen

Sarcoïdose bij kinderen komt maar zeer zelden voor, er is ook niet heel veel over bekend.

Lees meer over de verschillende vormen van sarcoïdose

Heb ik sarcoïdose?

Soms heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Alles is al de revue gepasseerd, maar niets leek te kloppen. Net een griep die maar niet over wil gaan, ook al is het midden in de zomer. Maar dat is het allemaal niet. Je hoort en leest wel eens iets over zeldzame ziekten, en dan zie je ineens wat herkenbare symptomen. Dan rijst de vraag: Heb ik sarcoïdose?

Lees meer
Back To Top