skip to Main Content

Heb ik sarcoïdose?

« Terug naar artikel

We weten niet of het komt door ‘House’ op tv of doordat mensen al langer kampen met vage klachten die veel impact hebben, maar niet leiden tot een diagnose, maar er blijken zich veel mensen zichzelf af te vragen: ‘Heb ik sarcoïdose?’ We komen deze vraag zeer regelmatig tegen, zeker bij mensen bij wie sarcoïdose in de familie voorkomt. Het antwoord is een stuk ingewikkelder dan de vraag.

symptomen

Zoals voor elke diagnose geldt, geldt uiteraard ook voor sarcoïdose dat de diagnose in de spreekkamer van een arts gesteld wordt. Meestal zal dat een longarts zijn maar aangezien sarcoïdose een multisysteemziekte is kunnen er ook andere medisch specialisten bij betrokken zijn. Voor het stellen van de diagnose sarcoïdose zijn in elk geval altijd meerdere medische onderzoeken nodig, er is geen bloedtest of scan voor handen waarmee de diagnose in een keer gesteld kan worden. Omdat de klachten die zich kunnen voordoen bij sarcoïdose ook bij andere aandoeningen voorkomen moeten ook deze andere aandoeningen worden uitgesloten.

Omdat sarcoïdose een zeldzame ziekte is die met verschillende klachten gepaard kan gaan, is het ook voor een arts niet altijd makkelijk te herkennen dat er eventueel sprake kan zijn van sarcoïdose. Toch zijn er wel combinaties van klachten en omstandigheden die in de richting van sarcoïdose kunnen wijzen. Zo is gebleken dat sarcoïdose in bepaalde families vaker voorkomt. Het huidige idee is dat mensen die een erfelijke (genetische) aanleg voor sarcoïdose hebben meegekregen, sarcoïdose ontwikkelen door blootstelling aan (een of meer) bepaalde stoffen. Dergelijke stoffen noemen we triggers. Voorbeelden van mogelijke triggers zijn bacteriën, virussen of beroepsgerelateerde stoffen.

Lees meer over de diagnostiek van sarcoïdose
Lees meer over de oorzaak van sarcoïdose
Back To Top