skip to Main Content

Sarcoïdose bij kinderen

« Terug naar artikel

Sarcoïdose lijkt relatief zeldzaam voor te komen bij kinderen: de laatste twee decennia zijn gegevens over slechts zes patiëntengroepen met in totaal 100 patiënten gepubliceerd. Het betreft uiteraard niet alle patiënten die in 30 jaar zijn gediagnosticeerd, maar het geeft wel aan dat sarcoïdose niet zo vaak wordt vastgesteld bij kinderen als bij volwassenen.

De jongste patiënt met sarcoïdose is een twee maanden oude zuigeling. De meeste kinderen met deze aandoening zijn echter in hun tienerjaren. Ongeveer 75% van de kinderen is tussen de 9 en 15 jaar oud. Onder die leeftijd komt de ziekte zeer sporadisch voor. Het voorkomen is bij jongens en meisjes ongeveer gelijk.

Het ziekteproces bij kinderen is vergelijkbaar met het proces bij volwassenen.

Klachten van de gewrichten

Sarcoïdose van de gewrichten bij jongvolwassenen lijkt veel op juveniele chronische artritis (‘jeugdreuma’) en treedt op met uveïtis en huidverschijnselen. De klinische presentatie en verloop zijn echter sterk variabel, soms zijn de klachten nauwelijks invaliderend, maar in andere gevallen juist sterk invaliderend.

Het bewijs dat het sarcoïdose betreft kan worden verkregen door middel van een biopsie van het betreffende weefsel. Bij kinderen blijkt de behandeling vaak agressiever te moeten zijn dan bij volwassenen. Bij kinderen heeft men vaker corticosteroïden nodig om het beeld rustig te krijgen en bovendien vaker immunosuppressiva in de vorm van celdelingsremmers.

Strottenhoofd

Een enkele keer is sarcoïdose van het strottenhoofd (larynx) bij kinderen beschreven. In de beginfase ontstaan niet-specifieke, algemene klachten zoals vermoeidheid, malaise, gevolgd door hoesten, kortademigheid, koorts en lymfeklierzwellingen.

Back To Top