skip to Main Content

Botsarcoïdose

« Terug naar artikel

Ziektebeeld

Botproblemen bij sarcoïdose kunnen ontstaan door de ziekte zelf en door langdurig medicijngebruik. Beide kunnen leiden tot botontkalking. Botontkalking is een verstoring in de botopbouw die aanleiding kan geven tot verlies aan botmassa en botsterkte. Medisch gezien maken we onderscheid in lichte botontkalking (osteopenie) en ernstige botontkalking met verhoogde breekbaarheid van de botten (osteoporose).

Lees meer over botontkalking

Diagnose

Risicofactoren voor botontkalking zijn onder meer een vroeg intredende menopauze, erfelijke belasting ten aanzien van botontkalking, overmatig alcoholgebruik, weinig lichaamsbeweging en zonlicht, roken en de belasting door chronische ontstekingen.

Lees meer

Behandeling

Wanneer de gemeten botdichtheid laag is en past bij osteoporose, bestaat er een verhoogde kans op botbreuken, en dient behandeling te volgen nadat eventuele oorzaken zijn bekeken.

Om botontkalking in de algemeenheid en bij intensief gebruik van corticosteroïden in het bijzonder zoveel mogelijk te minimaliseren kan men zelf ook enkele zaken in acht nemen:

  • Veel beweging.
  • Een ruime kalkinname van meer dan 1.000 gram per dag. Naast zuivelproducten bevatten ook vruchtensappen en verse groenten calcium.
  • Men dient het vetoplosbare vitamine D binnen te krijgen dat zich bijvoorbeeld in boter bevindt. In de huid wordt onder invloed van zonlicht deze vitamine D soort omgezet in het soort vitamine D dat bijdraagt aan de botopbouw.

Medicatie

Wanneer bij sarcoïdose het gebruik van corticosteroïden noodzakelijk is voor langere tijd en in hogere dosering zal men tevens preventief gebruik van botbeschermende middelen overwegen. Doorgaans worden bij een langdurig gebruik vanaf 7,5 mg prednis(ol)on per dag, bisfosfonaten voorgeschreven. Daarnaast schrijft de arts soms ook calcium en/of vitamine D voor.

Lees meer
Back To Top