skip to Main Content

Sarcoïdose in de gewrichten

« Terug naar artikel

Ziektebeeld

Gewrichtsklachten komen bij sarcoïdose veelvuldig voor en kunnen zeer pijnlijk en mobiliteitsremmend zijn. Zowel acute als chronische gewrichtsklachten kunnen voorkomen.

Lees meer

Diagnose

Klachten van de gewrichten kunnen ook voorkomen bij andere granulomateuze ontstekingsziekten, zoals onder andere de ziekte van Wegener en de ziekte van Crohn. De reumatoloog zal deze aandoeningen eerst uit moeten sluiten voordat de diagnose sarcoïdose gesteld kan worden aan de hand van de gewrichten.

Daarnaast lijkt het beeld van de chronische gewrichtsontstekingen (artritis) bij sarcoïdose, qua symmetrie, sterk op dat van reumatoïde artritis. Dit maakt de diagnose niet makkelijker aangezien bij  een op de drie mensen met sarcoïdose ook reumafactoren in het bloed aantoonbaar zijn.

Lees meer

Behandeling

Bij de behandeling kan meestal volstaan worden met een injectie met corticosteroïden. De voorkeur ligt niet een systemische behandeling met corticosteroïden in de vorm van tabletten of een infuus. De behandeling bestaat verder uit gedoseerde rust, het gebruik van pijnstillers en eventueel niet steroïde ontstekingsremmers: Niet steroïde Anti-Inflammatoire Drugs (NSAID’s.)

Lees meer

Prognose

Veelal zijn de gewrichtsklachten na 6 tot 24 weken verdwenen indien adequaat is behandeld.

Bij de chronische gewrichtsontstekingen treedt er in de regel geen röntgenologisch relevante gewrichtsbeschadiging op. Zeer zelden is het plaatsen van een kunstgewricht nodig.

Back To Top