skip to Main Content

Sarcoïdose in de gewrichten

  • Laatst bijgewerkt:
  • Gepubliceerd:
« Terug naar artikel

Ziektebeeld

Acute gewrichtsklachten
Gewrichtsklachten betreffen meestal de enkels en minder vaak de knieën, polsen of ellebogen. Sporadisch spelen hand en/of voetgewrichten of de schouders op.

Een eventuele gewrichtszwelling bij sarcoïdose is meestal gerelateerd aan ontsteking om het gewricht, periartritis, dit komt frequent voor. Het optreden van specifieke acute gewrichtsontsteking (artritis) bij sarcoïdose is zeldzaam.

Chronische gewrichtsklachten
In minder dan 1% van de gevallen treedt er bij sarcoïdose chronische gewrichtsontsteking (artritis) op. De artritis wordt meestal gevonden in de grote gewrichten met een symmetrische verdeling.  Vaak gaat die gepaard met een peesschede-ontsteking (tenosynovitis).  Als de peesschedes bij de ontstekingen betrokken zijn betreft het veelal het strekapparaat van de vingers.

Diagnose

Als de diagnose sarcoïdose al gesteld is dan is het van belang om bij klachten van de gewrichten te kijken of er sprake is van ontstekingsactiviteit. Lichamelijk reumatologisch onderzoek kan dan duidelijk maken of er al dan niet ontstekingen van het gewricht of rondom het gewricht bestaan.

Bij twijfel omtrent de aanwezigheid van gewrichtsontsteking kan een botscintigrafie worden verricht.

Om te bepalen of het ontstekingen betreft in of om de gewrichten kan een echografie behulpzaam zijn. Eventueel kan met behulp van een botscintigrafie of MRI-scan de specifieke afwijking worden gelokaliseerd.

Bij gewrichtsontsteking (artritis) kunnen granulomen worden gevonden in het biopt.

Behandeling

Wanneer ongevoeligheid voor corticosteroïden een probleem wordt dan is de toepassing van methotrexaat een overweging. Ook andere medicijnen kunnen de ontstekingsactiviteit onderdrukken.

Zeer zelden is het plaatsen van een kunstgewricht nodig.

The content you are trying to access is only available to members. Sorry.
Delen
Back To Top