skip to Main Content

Zenuwsarcoïdose

« Terug naar artikel

Ziektebeeld

Granulomen kunnen zich zowel in de zenuwen zelf als in de hersenen of het ruggenmerg bevinden. Dit geeft verschillende klachten en verschijnselen

Lees meer over granulomen in het zenuwstelsel

Diagnose

Verschijnselen als moeheid, spierpijn of duizeligheid  zijn moeilijk meetbaar of zichtbaar te maken via onderzoek terwijl de patiënt toch duidelijk beperkingen ervaart. Dat betekent niet dat de klacht er niet kan zijn of dat het automatisch psychisch is. Het is gewoonlijk niet mogelijk om voor iedere klacht een goede verklaring te vinden.

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om naar afwijkingen in het zenuwstelsel te zoeken. Een CT-scan van het hoofd geeft het duidelijkste beeld van eventuele hersenvliesafwijkingen, terwijl een MRI-scan de eerste keus is om naar granulomen in het zenuwstelsel te zoeken.

Met een EMG (elektromyogram) kunnen spier- en zenuwafwijkingen worden onderzocht en met een ruggenprik (lumbaalpunctie) kan men zoeken naar ontstekingsverschijnselen in de hersenvloeistof. Een EEG (elektro-encefalogram) is alleen zinvol bij sarcoïdose als er gedacht wordt aan epilepsie. Zeer zelden is een bloedvatonderzoek (angiogram) nodig.

De ACE-waarde die in het bloed gemeten kan worden is niet erg behulpzaam bij neurosarcoïdose.

Behandeling

De behandeling van neurosarcoïdose kan bestaan uit medicijnen. Vaak zijn dat corticosteroïden (bijv. prednison), in tabletvorm. Als dit onvoldoende werkt gaat men over tot de tweedelijns of derdelijns therapie.

Lees meer over tweedelijns of derdelijns therapie

De behandeling van paraneurosarcoïdose is lastig. Vaak worden de neuropatische pijnen bestreden met medicatie voor zenuwpijn.  Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van ARA-290 bij sarcoïdose in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden. Dit is een nieuw soort biological dat neuropathische pijn bestrijdt maar ook beoogt om aangetast zenuwweefsel te herstellen.

Ben je al lid? Log dan in
Nog geen lid? Word dan lid om deze informatie te kunnen lezen 

U moet zijn aangemeld om deze inhoud te bekijken.

Back To Top