Skip to content

Laatst geupdate op 11 mei, 2023

Leversarcoïdose

In de lever kunnen granulomen gevonden worden bij ongeveer 2/3 van de patiënten met sarcoïdose. Levergranulomen zijn gewoonlijk symptoomloos maar kunnen leiden tot verminderde galafvoer door de lever, verminderde doorbloeding van de lever en zelfs trombose. Bij slechts 20% van de patiënten is de lever vergroot.

In zeldzame gevallen en vooral bij jonge zwarte mannen kan zogenaamde chronische galophoping gevonden worden, die gepaard gaat met koorts, malaise, gewichtsverlies en jeuk. Dit syndroom kan leiden tot ernstige bindweefselvorming in de lever.

Diagnose

Om granulomen aan te kunnen tonen in de lever is een leverbiopt nodig. Toch zal dit onderzoek niet zomaar plaatsvinden omdat er alleen in uitzonderlijke gevallen behandeling nodig is als er zich granulomen in de lever bevinden. Ook geven granulomen in de lever doorgaans geen klachten.

Wanneer granulomen gevonden worden in een leverbiopt kan niet zomaar de diagnose sarcoïdose gesteld worden omdat levergranulomen eveneens voor kunnen komen bij een groot aantal andere ziekten. Voorbeelden hiervan zijn schimmelinfecties, tuberculose, lymfomen, bepaalde virale infecties en auto-immuunziekten zoals primaire biliaire cirrhose. Voor het uitsluiten van andere mogelijke aandoeningen is aanvullende diagnostiek nodig zoals bijvoorbeeld kleuringen op het leverbiopt.

Laboratoriumonderzoek

Laboratoriumonderzoek laat vaak een verhoogd alkalische fosfatase gehalte, gamma-GT gehalte, immunoglobulines en ACE-gehalte zien. Verder worden bij 60% van de patiënten met behulp van een CT-scan vergrote klieren in de bovenbuik gevonden.

Behandeling

Aanwezigheid van granulomen in de lever behoeft gewoonlijk geen behandeling.

Als er sprake is van ernstige bindweefselvorming in de lever dan kan behandeling met corticosteroïden overwogen worden.

Back To Top