Ga naar hoofdinhoud

Laatst geupdate op 11 mei, 2023

Syndroom van Löfgren

Het syndroom van Löfgren  is een sarcoïdose variant die te herkennen is aan een aantal specifieke klachten die, zeker in het begin, erg heftig kunnen zijn.

Bij het syndroom van Löfgren ontstaan er plotseling pijnlijke paarsrode vlekken en zwellingen op de huid, meestal op de onderbenen of de armen. Dit wordt erythema nodosum genoemd. Vaak heeft de patiënt pijnlijke of gezwollen enkels, polsen, knieën of andere gewrichten. Verder zijn op de röntgenfoto opgezette lymfeklieren bij de longen te zien. De patiënt is vaak koortsig, lijdt aan geheugenverlies en af en toe heeft hij last van een kriebelhoest en kortademigheid.

Het syndroom van Löfgren wordt soms ook wel aangeduid als ‘acute sarcoïdose’ vanwege het plotselinge begin van de klachten. Daartegenover staat de ‘chronische sarcoïdose’ de vormen van sarcoïdose waarbij de klachten een meer geleidelijk begin kennen.

Löfgren komt bij vrouwen vier keer vaker voor dan bij mannen, komt meestal voor in de leeftijd tussen twintig en veertig jaar.

Diagnose

Gezien de duidelijke en vrij specifieke combinatie van klachten zal de diagnose ‘Löfgren’ meestal snel gesteld worden. Hierbij volstaat, naast lichamelijk onderzoek vaak een röntgenfoto van de borst.

Behandeling

Behandeling met medicatie is bij het syndroom van Löfgren doorgaans niet nodig gezien het gunstige verloop.

Prognose

Gewoonlijk heeft het syndroom van Löfgren een goede prognose: volledig herstel na twee jaar in 80% van de gevallen. De prognose is echter beduidend minder goed bij het negroïde ras. Een matige prognose, eventueel met complicaties, wordt in 5% gezien.

Scroll naar boven