skip to Main Content

Ziektebeeld

« Terug naar artikel

De breedte en diversiteit van de voorkomende klachten gelden ook voor het verloop en de gevolgen van sarcoïdose. Deze verschillen sterk van persoon tot persoon. Er zijn mensen die nauwelijks klachten hebben, fulltime kunnen blijven werken en daarnaast hun gezinsleven kunnen invullen. Daar staat tegenover dat er ook sarcoïdosepatiënten zijn die al voor hun 30e volledig arbeidsongeschikt raken en nauwelijks een sociaal leven kunnen onderhouden.

In deze categorie leest u onder andere meer over de oorzaak, de klachten, het verloop en de gevolgen van sarcoïdose.

Oorzaak

Sarcoïdose is voor het eerst beschreven door de Engelse dermatoloog dr. Jonathan Hutchinson in 1877. Ondanks dat de ziekte dus al bijna 140 jaar bekend is, is de oorzaak nog altijd niet gevonden. Er is in de loop van de jaren wel veel onderzoek naar gedaan.

Lees meer over de oorzaak

Geschiedenis

Nog voor het eind van de negentiende eeuw waren er twee andere dermatologen die publiceerden over huidafwijkingen bij sarcoïdose. Dat waren Ernest Besnier en Caesar Boeck. Lange tijd heeft de ziekte daarom Besnier-Boeck geheten. Deze naam komen we ook nog wel tegen. In 1914 constateerde oogarts Jörgen Schaumann dat Besnier Boeck een aandoening is waarbij meerdere organen betrokken zijn. In sommige publicaties die daarop volgden werd de aandoening aangeduid als Besnier-Boeck-Schaumann.

Inmiddels is de naam Besnier-Boeck vervangen door ‘sarcoïdose’. Dit komt voort uit het Grieks waarin ‘sarcoid’ vleesachtig betekent en ‘-ose’ staat voor ziekte. Letterlijk vertaald is het dus een vleesachtige ziekte.

Lees meer over de geschiedenis

Klachten

Bij sarcoïdose komen heel veel verschillende klachten voor. Dit kunnen algemene klachten zijn en specifiekere klachten die veroorzaakt worden door de plaats waar de granulomen zich bevinden.

De meest voorkomende klacht is vermoeidheid.

In de figuur hiernaast ziet u de meest voorkomende klachten bij sarcoïdose afgebeeld.

Lees meer over klachten

Verloop

Sarcoïdose is een grillige ziekte, waardoor het verloop moeilijk te voorspellen is. Perioden waarin de ziekteactiviteit stabiel blijft of afneemt worden afgewisseld met perioden waarin deze weer (tijdelijk) toeneemt.

Bij de meeste patiënten verdwijnen de granulomen binnen twee tot drie jaar vanzelf, soms zelfs zonder medicatie. Toch komt het regelmatig voor dat ook daarna nog klachten blijven bestaan, dit noemen we restklachten. Bij een aantal patiënten blijven de granulomen, ondanks de medicatie, wel aanwezig. Zij houden langdurige klachten.

Lees meer over het verloop

Gevolgen

Hoewel de gevolgen van sarcoïdose van persoon tot persoon verschillen, ervaren de meeste mensen dat de vermoeidheid de grootste impact heeft.

Lees meer over het gevolgen

Zeldzame ziekte

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte. Er zijn in Nederland naar schatting 5.000 – 8.000 sarcoïdosepatiënten en daar komen jaarlijks ongeveer 20 mensen per 100.000 inwoners bij. De verhouding tussen mannen en vrouwen ligt ongeveer gelijk. De gemiddelde leeftijd bij het stellen van de diagnose ligt bij mannen op 32 jaar en bij vrouwen op 36 jaar.

Lees meer feiten en cijfers
Back To Top