skip to Main Content

Sarcoïdosevermoeidheid

« Terug naar artikel

‘Iedereen is wel eens moe’

De meeste mensen zullen bij vermoeidheidsklachten niet meteen een arts bezoeken. Hun vermoeidheid is doorgaans van tijdelijke aard en komt bij iedereen wel eens voor. Het kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een virale infectie, stress of een te zware werkbelasting.

De vermoeidheid bij sarcoïdose, de zogenaamde ‘sarcoïdosevermoeidheid’ is echter van een heel andere orde. Toch wordt dit probleem nog erg vaak onderschat en krijgen zij vaak te horen: ‘Iedereen is wel eens moe’ of ‘Het zit tussen je oren’.

Sarcoïdosevermoeidheid

De tijdelijke, voorbijgaande vermoeidheid die iedereen wel kent na een drukke periode of de griep is dus niet te vergelijken met ‘sarcoïdosevermoeidheid’. Sarcoïdosevermoeidheid kan jarenlang aanhouden en het dagelijks leven enorm beïnvloeden. Bovendien kan sarcoïdosevermoeidheid extreme vormen aannemen en ook blijven bestaan aanhouden terwijl de andere tekenen van ziekteactiviteit zijn verdwenen. De prognose blijft dus onzeker, ook als er geen ontstekingen meer actief zijn. Het lijkt ook geen verband te houden met de lokalisatie van de sarcoïdose.

Sarcoïdosevermoeidheid komt 30-90% van de mensen met sarcoïdose voor en is daarmee de meest voorkomende klacht bij sarcoïdose. Voor veel patiënten is het ook de eerste klacht die zij ervaren, soms al ver voordat zij een arts bezoeken. De sarcoïdosevermoeidheid kent geen onderscheid tussen geslacht, leeftijd, medicijngebruik of de plaatsen in het lichaam die betrokken zijn bij de sarcoïdose.

De sarcoïdosevermoeidheid kan leiden tot belangrijke activiteitstoornissen en een afname van de inspanningstolerantie tot gevolg hebben. Ook het herstel na inspanning kan erg lang duren.

Lees meer over sarcoïdosevermoeidheid

Oorzaak en behandeling van vermoeidheid

Zowel over de oorzaak als over de adequate behandeling van sarcoïdosevermoeidheid bestaat nog veel onduidelijkheid.

Lees meer over oorzaak en behandeling van vermoeidheid

Soorten vermoeidheid

Er zijn vier typen sarcoïdosevermoeidheid beschreven:
• Vermoeidheid in de vroege ochtend.
Intermitterende vermoeidheid.
• Middagmoeheid.
• Postsarcoïdose chronisch vermoeidheidssyndroom.

Lees meer over de soorten vermoeidheid

Impact

De sarcoïdosevermoeidheid heeft voor veel patiënten grote tot zeer grote invloed op de kwaliteit van leven. Dit werkt door binnen zowel het sociale als het maatschappelijke leven van de patiënt. Het aspect dat vermoeidheid nauwelijks of zelfs niet objectiveerbaar is maakt het extra lastig.

Lees meer over de impact van vermoeidheid

Slapen
Vermoeidheid kan gepaard gaan met een toename van de slaapbehoefte. Toch zijn er ook veel sarcoïdosepatiënten die ondanks de vermoeidheid juist minder slapen dan voorheen!

Een van de oorzaken van vermoeidheid kan een slaapstoornis zijn. Een specifieke slaapstoornis, het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS, vaak kortweg slaapapneu) komt bij sarcoïdose aanzienlijk vaker voor dan bij gezonden mensen. Mensen met slaapapneu hebben tijdens hun slaap onbewust ademhalingsstops en/of ademhalingsonderbrekingen, waardoor zij niet goed doorslapen.

Lees meer over slapen
Back To Top