skip to Main Content

Soorten vermoeidheid

« Terug naar artikel

Vermoeidheid in de vroege ochtend
De patiënt is nauwelijks in staat om op te staan of staat op met het gevoel niet voldoende uitgerust te zijn en slecht geslapen te hebben. Dit type vermoeidheid wordt gezien bij mensen met auto-immuunaandoeningen en kan het gevolg zijn van spierproblemen en/of gewrichtsklachten die leiden tot deze startproblemen, of van slaapstoornissen.

Lees meer over slaapstoornissen

Intermitterende vermoeidheid
De patiënt wordt fit wakker, maar voelt zich na een paar actieve uren moe en uitgeput. Na een korte rustperiode is de patiënt vervolgens in staat weer allerlei activiteiten te verrichten maar binnen korte tijd zal er opnieuw een periode van moeheid volgen. In dit geval is het van groot belang dat de patiënt zuinig leert omgaan met inspanningen en perioden van activiteit afwisselt met rust.

Middagmoeheid
’s Morgens staat de patiënt met voldoende energie op, ’s middags is de persoon volledig opgebrand. Deze moeheid wordt wel vergeleken met een griepachtig beeld. Het gevoel volledig uitgeput te zijn vormt een enorm obstakel voor deze personen. Het liefst zouden ze gaan rusten en naar bed gaan. Uiteindelijk gaan ze, indien mogelijk, vroeg naar bed.

Postsarcoïdose chronische vermoeidheidssyndroom
Dit syndroom treedt op bij patiënten die klinisch gezien hersteld zijn van de doorgemaakte, actieve vorm van sarcoïdose. De klachten waarmee dit syndroom gepaard kan gaan, zijn uitgebreide spierpijnen, verlammende vermoeidheid en depressieve symptomen.

Ben je al lid? Log dan in
Nog geen lid? Word dan lid om deze informatie te kunnen lezen 

U moet zijn aangemeld om deze inhoud te bekijken.

Back To Top