skip to Main Content

Specifieke klachten

« Terug naar artikel

Bij meer dan 90% van de patiënten zijn de longen betrokken bij sarcoïdose. Dit leidt tot klachten als chronisch hoesten, pijn op de borst en kortademigheid, vooral bij inspanning.

Bij 50-80% van de mensen met sarcoïdose zitten er granulomen in de lever, meestal geeft dit geen klachten, in zeldzame gevallen kan er pijn of geelzucht ontstaan.

Oogbetrokkenheid komt voor bij 25-63 % van de mensen met sarcoïdose. Klachten hierbij kunnen zijn: branderigheid, jeuk, tranen, pijn, rode ogen, overgevoeligheid voor licht, droogheid, zwarte vlekjes zien of wazig zien. Chronische ontsteking van het regenboogvlies kan leiden tot staar, glaucoom en zelfs blindheid.

Doordat er haast geen orgaan te bedenken is waarin sarcoïdose niet beschreven is, zijn er nog veel meer specifieke klachten.

Lees meer over de specifieke klachten

De plaats waar de granulomen zich bevinden is bepalend voor naamgeving van de soort sarcoïdose deze soorten noemen we verschijningsvormen. Er zijn dus verschillende verschijningsvormen van sarcoïdose zoals longsarcoïdose en oogsarcoïdose. Omdat sarcoïdose een systeemziekte is komen er vaak meerdere verschijningsvormen tegelijkertijd voor.

Lees meer over de vele verschijningsvormen van sarcoïdose

Back To Top