Ga naar hoofdinhoud

Laatst geupdate op 13 juni, 2024

Ange van Ommen, sinds 2009 bekend met sarcoïdose, schreef een serie boeken over de pelgrimstochten die zij maakte. Terugkerende thema’s zijn het omgaan met vermoeidheid en prikkels. Ange schrijft open en eerlijk over haar beperkingen, gevoelens en emoties. Ze laat zien dat je ver kunt komen als je vanuit mogelijkheden leeft. Ook voor lotgenoten die zelf een dergelijke tocht niet kunnen maken zijn de boeken inspirerend. Door de beeldende schrijfstijl heb je als lezer het idee dat je de pelgrimstocht samen met haar maakt.

De hele weg
Lopend naar Santiago,
Een pelgrimstocht op weg naar herstel (2017)

De hele weg gaat over de pelgrimstocht die Ange in 2012 maakte vanuit huis naar Santiago de Compostela nadat bij haar sarcoïdose was geconstateerd. Ze ging wankel op weg en uiteindelijk werd het een helende reis. De lessen van de pelgrimstocht gebruikte ze om haar leven opnieuw vorm te geven. Ondanks vermoeidheid, prikkelgevoeligheid en het feit dat ze honderd procent was afgekeurd, creëerde ze een nieuw werkveld. Ook dit proces beschrijft ze in De hele weg.

De weg van het hart,
Een pelgrimstocht van Montpellier naar Pamplona,
op weg naar een nieuwe balans (2020)

Als privéomstandigheden zich opstapelen is het opnieuw tijd voor een pelgrimstocht. Deze Camino door soms verlaten landschappen blijkt opnieuw een weg van herstel. Onderweg leert ze haar tempo te vertragen en flexibel om te gaan met veranderende omstandigheden.

Nieuwe wegen
Een pelgrimstocht over de Camino Frances,
op weg naar nieuwe energie (2021)

Het boek dat als derde verschijnt, vormt de proloog van de serie. Nieuwe wegen gaat over de eerste pelgrimstocht die Ange in 2008 maakte na een roerige periode in haar leven. Ze ging op weg om ruimte te creëren voor een zoektocht naar ander werk. Hoewel ze toen nog niet ziek was, speelden het omgaan met vermoeidheid en het letten op de signalen van je lichaam al wel een belangrijke rol.

De weg naar huis,
Op weg naar jezelf tijdens een pelgrimstocht
van Santiago naar huis (2024)

In 2023 maakte Ange opnieuw een pelgrimstocht. Omdat thuiskomen bij jezelf een rode draad is in al haar pelgrimstochten, liep ze deze keer in omgekeerde richting. Het werd een tocht om terug te blikken op haar herstelproces en om te vieren hoe ze nu in het leven staat. Onderweg werd ze fysiek en mentaal flink op de proef gesteld: hoe zorg je goed voor jezelf als je belastbaarheid beperkt is en hoe ga je om met eenzaamheid.

De boeken zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Boekscout of Bol.com. In dat geval gaan alleen de royalty’s naar Sarcoidose.nl.
Wilt u dat de volledige verkoopopbrengst naar Sarcoidose.nl gaat, bestel dan rechtstreeks via ange@sarcoidose.nl. In alle gevallen bedraagt de levertijd 2 tot 5 werkdagen.

Scroll naar boven