skip to Main Content

Expeditie Sarcoïdose en keuringsarts

« Terug naar artikel

Expeditie Sarcoïdose en keuringsarts

UWV logoPLOF! Daar ligt de enveloppe dan op de mat. De blauwe letters UWV staren me aan. Ik maak de enveloppe open en lees:

Hierbij wordt u uitgenodigd …. Gelieve mee te nemen een geldig ID bewijs en als u medicijnen gebruikt: deze meenemen in de originele verpakking met uw naam erop.

Ik zucht en denk: daar gaan we dan. Na de molens van artsen en specialisten nu een nieuwe molen in genaamd UWV. Het feit dat het een heel nieuw traject is maakt me al onrustig. Alles nieuw, onbekend en diverse verhalen gehoord dat UWV en Sarcoïdose niet echt een “klik” lijken te hebben. Tegelijk wil ik mij daar (nog) niet aan ophangen: ieder mens is anders en ik ben in principe een mens die niet op vooroordelen van anderen af wil gaan maar eerst zelf ondergaan en ervaren.

De eerste klus is veel groter dan ik dacht: het opschrijven van alle medicatie en mijn medisch levensverhaal. Simpelweg omdat ik er niet echt bij nadenk wat ik allemaal slik en waar ik “last” van heb. De ongemakken komen en zijn er en af en toe verdwijnen ze voor een weekje. De lijst is gemaakt. Ik herlees het en schrik!

Ben ik dit? Heb ik dit allemaal al ondergaan? (operaties, onderzoeken, etc.) Slik ik dit allemaal? De confrontatie is heftig. Heftiger dan ik dacht. Ik zou er bijna depri van worden. Tegelijk komt –gelukkig- mijn humor naar boven en ik denk: Zo! Anja, je bent knap sterk dat je dit allemaal hebt en kan dragen! Nu ga ik een lijst maken met alle positieve dingen ik heb. Omdenken zogezegd.

Ik leg de lijst en de tas met medicijnen klaar voor de keuringsarts en maak mijn lijst met positieve dingen. Bovenaan staat: Gezegend door God met humor! Een voorbeeldje daarvan? Zie de foto van het moment dat ik voor de eerste keer mijn medicijnendoos gevuld had. Dat voelde als een stap terug maar ik dacht: dit moet, het zijn teveel medicijnen op te wisselende tijden en doseringen, dus na het vullen legde ik er een beloning bij voor mij zelf onder het motto: naast de lijstjes, klachten en pillen zijn er veel meer mooie en lekkere dingen!

PS: wordt vervolgd na het bezoek aan de keuringsarts

Anja de Jong

Ik ben Anja de Jong (1959) en managementassistent op een school voor Speciaal Onderwijs. In 2011 is bij mij sarcoïdose officieel vastgesteld. De ontdekkingsreis om de ziekte een ‘naam’ te geven en wat sarcoïdose met een mensenleven doet, wil ik met jullie delen in mijn blog. Want één ding is zeker: de onvoorspelbaarheid. Maar gelukkig ben ik gezegend met een dosis humor en lieve familie en vrienden, waardoor ik het (meestal) wel aan kan. Lees mee en misschien kunt u glimlachen om mijn lief en leed en verzacht het uw pijn ook iets. Dán is mijn doel bereikt. O ja …..ik ben heel blij met een lotgenotengroep, want dan hoef je maar één zin te zeggen en de ander snapt wat je wilt zeggen. Schrijven is een passie en missie (zie mijn website) en gelukkig kan dat zittend.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top