skip to Main Content

Het revalidatie-traject

« Terug naar artikel

Het revalidatie-traject

Het revalidatie-traject

blog anja het revalidatietraject

Als ik het revalidatie-traject in moet gaan (op advies van een UWV-keuringsarts), komt de eerste grote confrontatie gelijk al binnen. Ineens ga ik nadenken over het woord zelf: Revalidatie Re – Validatie.

Wat betekent revalidatie eigenlijk?

Revalidatie is een medische term die herstel betekent, of letterlijk weer valide worden na een ongeval of medische ingreep zoals een operatie. Het revalidatieproces kan behoorlijk ingewikkeld zijn, en zowel lichamelijke als psychische aspecten omvatten.

Of: Medische en sociale zorg om iemand, die door ziekte of letsel te maken heeft met functieverlies, weer zo goed mogelijk te leren functioneren.

Of: 1) Deel van ziekte 2) Het weer gezond maken 3) Herstelmaatregelen 4) Herstel van ongeschiktheid 5) Medische nazorg 6) Teruggave van kracht 7) Teruggave van kracht (crypt.).

Leren accepteren

Ik realiseer mij dat ik eerst zal moeten accepteren dat ik niet (meer) valide ben. En dat is een pittige. Ik heb het nog niet geaccepteerd dat ik lichamelijk heel veel ingeleverd heb vanwege de sarcoïdose. Dat zal dan de eerste aanpak moeten worden van het artsenteam bij het revalidatiecentrum… Ook zoiets: de keren dat ik nu op gesprek ben geweest (en de honderden vragen die ik beantwoord heb) benadrukken mijn ‘niet kunnen’ en ‘beperkingen’. Het daar telkens weer over te hebben, vind ik niet leuk en dan druk ik mij héél zachtjes uit.

Sinds drie maanden slik ik heel veel medicijnen en ik heb daar een pillendoos voor. Het gekke is echter dat het slikken van de medicijnen nog steeds niet goed in mijn systeem zit. Vaak net ná het eten of een uur erna denk ik: Oh ja, mijn pillen. Blijkbaar heb ik een onbewuste aversie tegen de medicijnen en wil ik het niet accepteren.

Ik realiseer me dat ik nog teveel aan de negatieve kant zit van het revalideren en ik hoop dat ik in de toekomst meer het positieve ervan zal kunnen inzien: herstel en teruggave van kracht. Ik wil jullie via mijn blogs graag op de hoogte houden van het proces maar ben ook héél benieuwd naar jullie ervaringen hierin?

Anja de Jong

Ik ben Anja de Jong (1959) en managementassistent op een school voor Speciaal Onderwijs. In 2011 is bij mij sarcoïdose officieel vastgesteld. De ontdekkingsreis om de ziekte een ‘naam’ te geven en wat sarcoïdose met een mensenleven doet, wil ik met jullie delen in mijn blog. Want één ding is zeker: de onvoorspelbaarheid. Maar gelukkig ben ik gezegend met een dosis humor en lieve familie en vrienden, waardoor ik het (meestal) wel aan kan. Lees mee en misschien kunt u glimlachen om mijn lief en leed en verzacht het uw pijn ook iets. Dán is mijn doel bereikt. O ja …..ik ben heel blij met een lotgenotengroep, want dan hoef je maar één zin te zeggen en de ander snapt wat je wilt zeggen. Schrijven is een passie en missie (zie mijn website) en gelukkig kan dat zittend.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top