skip to Main Content

Gezonde zelftwijfel

« Terug naar artikel

Gezonde zelftwijfel

Google spuugt daarover niets uit, alleen de term ‘zelftwijfel’ is bekend en dan in samenhang met een groot gebrek aan zelfvertrouwen. En toch ken ik het begrip ‘gezonde zelftwijfel’ uit mijn jarenlange werk in de psychodiagnostiek en zo nu en dan heb ik dagen dat ik iedereen om mij heen van harte weer eens een flinke dosis gezonde zelftwijfel toewens.

Een met het volste zelfvertrouwen gestelde vraag “doe ik het wel goed, klopt dit écht, is het wáár”? Dat veel te snelle “nee” op een nieuwe gedachte van een ander, die twee lullig onbezonnen zinnen over de mail… Wie kent ze niet: die man die vrouw die niet los kan laten, of beheersing prefereert boven liefdevol handelen, of gevoelde passie voor een ander liever verruilt tegen kopje thee alleen. Wat een gemiste kansen.

Gezonde zelftwijfel, dan moet je van een afstand naar jezelf kunnen kijken, even die kleine aardbeving onder je voeten kunnen verdragen en je over jezelf kunnen verwonderen. Daar is nog niemand aan dood gegaan. Dus hup, morgen gewoon bij al je beweringen een klein vraagteken plaatsen en verstelt staan van jezelf. Worden we mooier van. Of zoals Adriaan van Dis zei bij DWDD: “En nu hup, allemaal met elkaar naar bed!

Caro van Eck

Caro van Eck (1966) woont in Deventer en is toegepast psycholoog en moeder van 2 jongens (1998, 2000). Zij bouwt vliegers, speelt gitaar en zingt, is fanatiek fietser, klust en maakt meubels en is sterk geëngageerd als organisator in verschillende verenigingen. Een ideeënmachine met waanzinnig veel energie… totdat zij in 2015 borstkanker en in 2016 sarcoïdose krijgt. De ingrijpende en lange chemotherapie tegen de kanker en de vele complicaties gaan naadloos over in een ernstige vorm van sarcoïdose. Over wat dit betekent in het dagelijkse leven schrijft zij in haar blog.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top