Fondsenwerving voor een zeldzame ziekte

« Terug naar artikel

Fondsenwerving voor een zeldzame ziekte

Er zijn allerlei mooie initiatieven om de zieke en getroffen medemens of de natuur te helpen. Giro 555 voor nationale en internationale rampen. De postcode loterij die allerlei goede doelen steunt. Alpe d’HuZes en de Roparun om geld voor het kankerfonds in te zamelen. Het Leger des Heils, Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Artsen zonder grenzen, UNICEF, Het Rode Kruis, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts…….

En dan is er ook nog de Sarcoidose Belangenvereniging Nederland die ook graag geld inzamelt voor gedegen onderzoek naar een veelal invaliderende ziekte. Maar laat die ziekte nu eens zeldzaam zijn waarvan veel mensen nog nooit gehoord hebben. Hoe ga je dat dan doen? De ALS vereniging is het wel gelukt door de “Ice bucket challenge” die afgelopen zomer als een hype door veel landen ging. Maar meestal blijft het erg lastig om voor een zeldzame ziekte geld in te zamelen. En er zijn inderdaad niet veel mensen met deze ziekte, maar het onderzoek kost net zoveel als een ziekte die vaker voorkomt. En het is een feit dat een klein deel chronisch zieke mensen een groot deel van de zorgkosten verbruiken.

Naar mijn bescheiden mening is het ook niet de taak van onze medemens om al deze onderzoeken naar uiteenlopende ziektes, al dan niet zelfzaam, te bekostigen. Ik wil me niet met politiek gaan bemoeien, want daar loop ik altijd in vast. Maar ik vind dat al deze goede doelen en onderzoeken door de overheid  betaald moeten worden. En er is geen crisis, er is geld zat. Het wordt alleen verkeerd besteed. Zo noem ik even snel een paar dingen….JSF’s aanschaffen die niet goed zijn, treinen kopen die niet goed zijn, een lander op een komeet laten landen om te zien waar die uit bestaat, het ESA en international space station wat in 2020 al afgeschreven is, heel veel geld naar het buitenland terwijl er hier in nederland nog genoeg te doen is….enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts……

Zelf geef ik geen geld aan goede doelen om precies deze reden. Wat ik wel doe is mijn beperkte energie aanwenden om mensen te helpen. Vrijwilliger voor de SBN, vrijwilliger op een zorgboerderij en klaar staan voor mensen in mijn omgeving die mijn hulp kunnen gebruiken.

Als iedereen op de wereld nu eens een paar keer per jaar iets goeds zou doen voor een medemens, dan zou de wereld een hele mooie plek kunnen worden….

Erik Vuijk heeft de laatste jaren veel werk als vrijwilliger voor de SBN verzet, waaronder websitebeheer en ook bloggen. Vanwege zijn gezondheid heeft hij noodgedwongen een paar stapjes terug moeten doen, maar wij willen in ieder geval zijn blogs hier publiceren. Veel leesplezier!

Lees alle blogs

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *