Wat is jouw kwaliteit van leven?

« Terug naar artikel

Wat is jouw kwaliteit van leven?

Ben jij ook jaren op zoek geweest naar de oorzaak van alle wazige klachten? Toen de diagnose Sarcoidose gesteld werd, ben je toen lang op zoek geweest naar oplossingen? Ben je ook op zoek geweest naar de knop waarmee je alle ellende uit kon zetten en weer gewoon normaal mee kon doen met je omgeving? Heb je ook geprobeerd om zo lang mogelijk mee te blijven doen met de maatschappij, je omgeving, je werk, je familie en je vrienden?

Het is een fase waar iedereen die zijn gezondheid verliest doorheen moet, maar ik hoop voor je dat je deze fase al een beetje achter je gelaten hebt. Al zal dit bij de meeste mensen zo nu en dan nog terug komen. En het is ook zeker goed om dingen te blijven proberen om je gezondheid te verbeteren en proberen er beter mee om te gaan. Maar het is de opgave voor ons allemaal om daar niet in door te schieten.

De lastige opgave voor ons allen is om te kijken naar de dingen die we nog wel kunnen. En dit is zeer zeker makkelijker gezegd dan gedaan!!

Als mensen mij vragen wat ik voor werk doe dan is mijn antwoord: “ik heb geen werk in de traditionele zin van het woord”. En uiteraard roept dat antwoord alleen maar meer vragen op. Dan vertel ik dat ik ziek ben en volledig afgekeurd, maar mijn bijdrage aan de maatschappij nog wel doe op andere manieren. Dat ik vrijwilliger ben op een zorgboerderij waar mensen met een licht verstandelijke beperking wonen en werken. Dat ik mijn broer een half jaar bij me heb laten wonen tijdens zijn scheiding. Dat ik klaar sta voor mijn naasten met raad en daad. Dat ik creaties maak uit oud ijzer met een boodschap om mensen na te laten denken. Dat ik als vrijwilliger schrijf voor de Sarcoscoop.

En uiteraard wordt mijn volgende, haast boedhistische, fase: mijn waarde niet meer afspiegelen aan wat ik allemaal voor de maatschappij en anderen doe, maar gewoon zijn. Dat is bestaansrecht genoeg…. En alle dingen die ik nog wel (maar ook soms dagen of zelfs weken niet meer) kan, gewoon doen omdat ik ze leuk en waardevol vind.

Wat kun jij nog allemaal wel? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Erik Vuijk heeft de laatste jaren veel werk als vrijwilliger voor de SBN verzet, waaronder websitebeheer en ook bloggen. Vanwege zijn gezondheid heeft hij noodgedwongen een paar stapjes terug moeten doen, maar wij willen in ieder geval zijn blogs hier publiceren. Veel leesplezier!

Lees alle blogs

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *