skip to Main Content

Calciumpiek

« Terug naar artikel

Calciumpiek

Wanneer je last hebt van verkrampte gewrichten of pijnlijke spieren dan zal een huisarts je makkelijk een magnesium- of vitamine D-kuur voorschrijven. Het optimaliseert je calciumgehalte waardoor de krampen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

Eenvoudig toch? Misschien wel, maar laat het lichaam van een sarcoïdosepatiënt nu net iets complexer in mekaar zitten.

Een magnesiumpreparaat of vitamine D-kuur zou dan wel een zegen zijn om ons verkrampte lichaam wat te laten ‘ontspannen’ maar zonder het zelf goed te beseffen kunnen we met zo één pilletje de lont van het kruitvat in ons lichaam aansteken. Door deze medicatie verhoogt immers je calciumgehalte. Dé boosdoener bij veel sarco-patiënten. Het kan leiden tot verhoogde ontstekingsreacties en verdere granuloomvorming. Maar ook een vitamine D-tekort is mogelijk en dan kan best een extra dosis worden toegediend. Je arts raadplegen en alles grondig laten controleren alvorens zo’n kuur op te starten is met onze systeemaandoening geen overbodige luxe.

Mensen met sarcoïdose hebben helaas sneller een grotere kans om een verhoogd calciumgehalte te ontwikkelen, ook wel hypercalcemie genaamd. Wanneer je immuunsysteem het laat afweten kan er te veel actieve vitamine D ofte calcitriol worden aangemaakt. De gevolgen kunnen ernstig zijn, van botafbraak tot ophoping van calcium in bloedvaten, hart, borsten, longen of zelfs calciumafzetting in de nieren, met mogelijk chronisch nierfalen tot gevolg.

Better safe than sorry!

Ons lichaam reageert abnormaal, onze calcium huishouding ook. Alvorens wij dus een magnesiumtablet nemen of een vitamine D-kuur kunnen volgen, moeten eerst onze bloedwaarden grondig worden gecontroleerd. Als daar geen verhoogd calciumgehalte valt te bespeuren, mogen we ons verkrampte lijf wat rust gunnen. In het andere geval betekent het echter leren leven met pijnlijke gewrichten en overgevoelige spieren.

En wat met de zon dan? De warmte van de zon kan een gunstig effect hebben op onze vermoeide beenderstructuur maar een echte blootstelling aan zonlicht is zoals spelen met vuur. En ook met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D moeten we wat voorzichtig zijn.

Geef toe… als sarco-patiënt moeten we elke dag balanceren op een weegschaal die snel dreigt over te hellen. Calcium en vitamine D zijn immers belangrijk voor onze  beenderen, houden ons hartritme stabiel en zorgen voor een ‘normale’ werking van onze spieren. Echter, omdat ons immuunsysteem volledig in de soep is gedraaid heeft ons lichaam de neiging om snel te veel calcium op te slaan met granuloomvorming tot gevolg. En dat leidt tot meer ontstekingen en nieuwe kwaaltjes.

Maar… er is ook goed nieuws. Er bestaan voldoende zonne-crèmes met een hoge beschermingsfactor. Die zorgen ervoor dat de UV-straling van de zon geen schadelijke effecten heeft. Onder invloed van deze straling vindt immers ook de vitamine D-vorming plaats in de huid… en laat dat nu net hetgene zijn waar wij liever geen te grote voorraad van aanleggen.

We zijn niet gulzig… we genieten graag met mate.

En dat doe ik ook… volledig beschermd én ingesmeerd genieten van de warmte van de zon. Mijn verkrampte gewrichten varen er wel bij…. mijn humeur ook.

Helga

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top