skip to Main Content

Genieten met mate (n)

« Terug naar artikel

Genieten met mate (n)

Wat heb ik genoten van de verhalen van mijn vrienden/lotgenoten de voorbije dagen. Met het verlengde weekend had ik ook wat extra vrije tijd om de posts op FB op te volgen. En die berichtjes ontlokten spontaan een glimlach.

De wandeling met de hond, genieten van de kleinzoon, wilde plannen voor een barbecue… het lijkt niet zo erg speciaal maar voor ons is het dat wel. Want het betekent dat we ondanks onze ellende en vaak beroerde lichamelijke toestand toch maximaal blijven genieten van elk goed moment. Het houdt in dat we plannen maken, afspreken met vrienden, lekker chillen op ons terras of gewoon wegdromen in het verhaal van een boek. En dat we ons niet zomaar neerleggen bij wat onze ziekte voor ons in petto heeft.

Neen. In de mate van het mogelijke bepalen wij de regie. We hebben soms af te rekenen met een vermoeiende regisseur die maar al te graag alles in het honderd wil laten lopen. En ik geef toe, hij slaagt er meer in dan me lief is maar hij bepaalt nog altijd niet volledig onze weg. Een hoera voor onszelf!

Die kleine posts geven me moed. Ze laten me zien dat we ons niet zomaar gewonnen geven. Dat we af en toe zelfs gedurfd onze middenvinger durven opsteken en het gevoel hebben de wereld aan te kunnen. Ook al ebt deze euforie snel weg, ze laat een onmiskenbaar geluksgevoel achter. Want we zijn zoveel meer dan de onderzoeken, ct’s, scans, bloedafnames en cijfertjes waartoe sarcoïdose ons soms heeft herleid. We zijn mensen van vlees en bloed, mensen met gevoelens en besognes, mensen die mekaar oppeppen wanneer het even moeilijk gaat. Wij zijn zoveel meer… dan alleen maar een sarcoïdosepatiënt.

Dus blijf maar heerlijk posten over jullie kleine overwinningen. Over de plannen die jullie wat kracht geven en het gevoel erbij te horen. Blijf vooral geloven dat je met positieve vibes al een heel eindje komt. Leg de focus op wat jou gelukkig maakt, hoe klein ook. En laat de zorgen voor wat ze zijn. Die pakken we aan wanneer het moment er rijp voor is. Want blijven tobben over iets waar je toch geen vat op hebt, helpt je geen meter verder. Integendeel. Het zuigt dat laatste beetje energie nog uit je weg.

Live your life to the fullest… starting today.

Helga

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top