skip to Main Content

Kriebeldinges

« Terug naar artikel

Kriebeldinges

Restless legs… sinds sarcoïdose me kwam opzoeken horen ze bij me zoals een vervelende mug tijdens een gezellige zomeravond.

Het rusteloze benen syndroom ofte RBS is een neurologische aandoening waarbij je benen, voeten tot zelfs je armen constant lastig doen. Bij momenten lijkt het of de sarco-beestjes langs mijn voeten en via de benen of armen omhoog kruipen. Het kriebelt… maar helaas niet op een fijne manier. Neen, het is knap lastig en bijzonder hinderlijk.

Over het symptoom bestaat veel online literatuur. In de meeste studies of artikels wordt gezegd dat een verstoorde werking van zenuwcellen in de hersenen waar spierbewegingen worden gestuurd aan de oorsprong zouden liggen. (*) Best mogelijk als je weet dat sarcoïdose alles in de soep laat draaien, dus ook onze zenuwhuishouding.

Wat ik vooral vervelend vind, is dat ik vaak met mijn benen geen weg weet. Vooral ’s avonds of ’s nachts hangen ze het uit en maken ze mijn sarco-bestaan extra zwaar. Ik weet niet hoe ze te leggen, of ze nu best omhoog liggen of toch niet. Het moet wel een vreemd zicht zijn denk ik wanneer ik weer zit te huppelen, benen te kruisen, te strekken, te plooien om toch maar een manier te vinden waarop ze me minder storen. En ook mijn armen en handen vliegen bij momenten alle kanten op. Maar niks werkt. Het “zuur” zit erin en bezorgt me een ongemakkelijk gevoel. Mijn benen jeuken, zijn onrustig, verkrampen en voelen soms loodzwaar aan. Zelfs in die mate dat ik ’s nachts vaak geen deken meer kan verdragen en constant lig te woelen.

Restless legs…. of restless nights? Ze passen bij mekaar zoals een potje op een dekseltje. Dit servies zou ik echter voor een keer liever uit alle macht op de grond smijten. Misschien heb ik dan eindelijk weer eens een rustige nacht en benen die me niet elke seconde pijnlijk laten ondervinden dat ze er zijn.

Iemand zin om mee de Sirtaki te dansen?

(*) bron: gezondheid.be

Helga

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top