Kurkuma, het gele goud

« Terug naar artikel

Kurkuma, het gele goud

  • Gepubliceerd:
  • Laatst bijgewerkt:
  • Blogs van Helga

Kurkuma, het gele goud

Onlangs las ik op www.cbsnews.com een interessante bijdrage over ‘Turmeric, the spice of life’. In dit artikel werden de heilzame eigenschappen van de specerij kurkuma uitgelicht. Deze specerij wordt vooral in India geoogst en is verwant aan de plant waarvan gember komt.

De heilzame eigenschappen van kurkuma zijn al lang gekend, vooral in de bestrijding van Alzheimer. Maar ik was aangenaam verrast te lezen dat deze ‘geelwortel’ ook positief kan bijdragen in het verlichten van artritis, diabetes, Parkinson én ook ziekten met ontstekingsverschijnselen. Zoals sarcoïdose dus.

Kurkuma wordt al sinds de Indiase geneeskunst geprezen om zijn reinigende eigenschappen en zelfs in de 12de eeuw werd het al gebruikt als medicijn. Curcumine, de stof die in deze geelwortel zit, werkt ontstekingsremmend, is een sterke antioxidant en tevens antibacterieel.

Spijtig genoeg vind je de geelwortel niet gemakkelijk vers in onze contreien maar een theetje laten trekken van dit goudgele kruid kan ook al wonderen doen. Een eetlepeltje kurkuma, eventueel aangelengd met een eetlepeltje gember laten trekken in een glas warm water met een sprankel citroen erbij of een lepel honing… Het begin van een anti-inflammatoire dag!

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *