skip to Main Content

Kurkuma, het gele goud

« Terug naar artikel

Kurkuma, het gele goud

Kurkuma, het gele goud

Onlangs las ik op www.cbsnews.com een interessante bijdrage over ‘Turmeric, the spice of life’. In dit artikel werden de heilzame eigenschappen van de specerij kurkuma uitgelicht. Deze specerij wordt vooral in India geoogst en is verwant aan de plant waarvan gember komt.

De heilzame eigenschappen van kurkuma zijn al lang gekend, vooral in de bestrijding van Alzheimer. Maar ik was aangenaam verrast te lezen dat deze ‘geelwortel’ ook positief kan bijdragen in het verlichten van artritis, diabetes, Parkinson én ook ziekten met ontstekingsverschijnselen. Zoals sarcoïdose dus.

Kurkuma wordt al sinds de Indiase geneeskunst geprezen om zijn reinigende eigenschappen en zelfs in de 12de eeuw werd het al gebruikt als medicijn. Curcumine, de stof die in deze geelwortel zit, werkt ontstekingsremmend, is een sterke antioxidant en tevens antibacterieel.

Spijtig genoeg vind je de geelwortel niet gemakkelijk vers in onze contreien maar een theetje laten trekken van dit goudgele kruid kan ook al wonderen doen. Een eetlepeltje kurkuma, eventueel aangelengd met een eetlepeltje gember laten trekken in een glas warm water met een sprankel citroen erbij of een lepel honing… Het begin van een anti-inflammatoire dag!

Helga

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Mijn zoon van 32 heeft na maanden onderzoek de diagnose gekregen. Familiegeschiedenis is meegenomen in ’t hele verhaal kort geleden. Mijn moeder had bechterew. Ik heb zelf geen reuma factor. Wel fibromyalgie en trage schildklier dus ook die diffusie alles doordringende vermoeidheid. Spijtig dat ik hier lees dat ’t aan reuma verwant is. We leven gezond sporten heel veel. Ik dwars door de pijn heen. Met gaan zitten kniezen schiet ik niets op.

  2. Kurkuma zonder vers gemalen zwarte peper wordt nagenoeg niet opgenomen door het lichaam, dus de combinatie hiervan is essentieel om een positieve bijdrage te leveren als ontstekingsremmer, tenzij men de kurkuma alleen voor de smaak gebruikt (en kleur).
    Om de voldoende werkzame stof curcumine binnen te krijgen zouden capsules curcumine wellicht beter zijn om de positieve bijdrage te verkrijgen als ontstekingsremmer.
    Bijvoorbeeld: https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/lucovitaal-super-curcumine-x-tra-krachtig-60009230

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top