skip to Main Content

Levensbelang

« Terug naar artikel

Levensbelang

Goed nieuws in mijn mailbox vandaag. Ik heb officieel de bevestiging gekregen dat ik orgaandonor mag worden. Met een systeemaandoening zoals sarcoïdose niet evident maar wat ben ik blij dat ik de kans krijg om dat ‘levensbelang’rijke papiertje in te vullen.

Ik vreesde er eerlijk gezegd wat voor omdat ik ooit al te horen kreeg dat ik geen bloed mag geven, ondanks mijn zeer zeldzame bloedgroep O-. Vandaar dat ik me verder bevraagd heb bij Gezondheid België. Ik kreeg de melding dat er geen tegenindicatie is voor orgaandonatie, zelfs niet met sarcoïdose. Natuurlijk wordt op het moment van mogelijke donatie elk orgaan eerst grondig onderzocht en zal ik dus nooit zeker zijn dat een onderdeel van me ‘bruikbaar’ was maar er is geen bezwaar om het documentje in te vullen. En dat betekent veel voor me.

Elke keer ik een oproep zie om bloed te geven, met een specifieke vraag voor zeldzame bloedgroepen zoals O-, bloedt mijn hart. Ik weet dat het in mijn aders stroomt en toch kan of mag ik er niemand mee verder helpen. Te begrijpen natuurlijk gezien de ontstekingswaarde die erin huist maar moeilijk verteerbaar voor een sociaal geëngageerd iemand als ik.

Na enige lectuur over orgaandonatie vond ik nergens een sluitend antwoord op mijn vraag: “Mag ik dat papiertje invullen of niet?” Ik heb me verder geïnformeerd en het blijkt dus dat ik dit wel degelijk mag doen. Dat betekent heel veel voor me. Het houdt in dat ik na mijn dood hopelijk anderen verder kan helpen met deeltjes van me die nog intact zijn. Als je weet hoe cruciaal zo’n orgaan kan zijn dan ben ik gelukkig te weten dat ik misschien kan bijdragen tot een beter leven voor iemand die het moeilijk heeft. Dat mijn chronische ziekte me niet verhinderd heeft mijn sociaal engagement waar te maken.

Misschien lijkt het vreemd dat het me zo bezighoudt maar als je zelf ziek bent, besef je pas echt hoe waardevol een goede gezondheid is. Niks is belangrijker dan je goed voelen in je vel, niet belemmerd door ongemakken, pijn of organen die niet goed functioneren. Ik hoop dat een deeltje van me ooit onder een loep mag liggen en dat een laborant na grondig onderzoek bevestigend kan knikken: “Ja, dit is een goede én gezonde match.”

Maar voorlopig geniet ik graag zelf nog even van het hier en nu….

Helga

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top