skip to Main Content

Orgaandonor

« Terug naar artikel

Orgaandonor

Gisteren hebben mijn echtgenoot en ikzelf ons geregistreerd als orgaandonor. Ik weet ook van andere sarcoosjes dat ze officieel geregistreerd staan. En toch is dat met onze ziekte niet zo evident.

Onze organen kunnen immers door de ziekte aangetast zijn en bijgevolg niet meer bruikbaar voor donatie. Om die reden heb ik me eerst geïnformeerd bij een arts die mee verantwoordelijk is voor de transplantaties. Hij gaf aan dat er geen contra-indicatie was waaruit zou blijken dat ik het niet mocht doen. Elk orgaan dat potentieel getransplanteerd kan worden, wordt immers eerst grondig onderzocht. Er schuilt dus geen risico in.

Jammer dat ik geen bloed mag geven want met O- zou ik wel een gewilde schenker zijn….

Deeltjes van mij die ooit iemand anders zullen kunnen redden zijn dus sarcovrij gebleven. Gezond. En dat is ook een opsteker voor mezelf. Dat in dit chronisch aangetaste lichaam nog materiaal zit waar de sarcobeestjes geen vat op hebben gehad. Onderdelen die vitaal zijn, energiek, ja zelfs gezond én een leven kunnen redden wanneer mijn laatste adem werd uitgeblazen.

Voortaan heb ik een donorkaart op zak en staat het ook in mijn dossier genoteerd.

Gisteren was ons stadhuis in het kader van de actie #MakeBelgiumGreatAgain uitzonderlijk open voor donorregistratie. En daar hebben mijn echtgenoot en ikzelf dankbaar gebruik van gemaakt. De actie bleek een succes. Verspreid over België registreerden 27.000 mensen zich. Een teken van hoop voor al degenen die wachten op een tweede kans.

Want wat is er mooier dan aan het einde van je leven iemand te kunnen helpen zodat die terug een sprankeltje hoop kan koesteren.

Helga

Hallo, ik ben Helga en kom uit België. Sinds 2015 weet ik dat ik sarcoïdose heb, stadium III. Het was even schrikken toen ik de diagnose kreeg maar intussen is het een deel van mezelf geworden en slaag ik er nog altijd goed in om werk en privé in balans te houden. Ik werk full time en heb nog een bijberoep. Dit lukt prima omdat ik continu het evenwicht bewaak tussen wat mijn hoofd wil en mijn lichaam kan. Een uitdaging… dat wel. Maar laat dat nu net één van mijn sterkste punten zijn: uitdagingen aangaan… :). Met mijn blog wil ik de bekendheid rond de ziekte vergroten, de gemoedstoestand bespreekbaar maken en een tipje van de sluier oplichten over deze vaak ‘onzichtbare ziekte’. Mijn blogs staan ook op mijn eigen weblog: https://sarcoidosesite.wordpress.com.

Lees alle blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top